Zupa krem z zielonych szparagów z płatkami migdałów i Camembertem

by Paula Simińska
1k views

Zupa krem z zielonych szparagów z płatkami migdałów i Camembertem

Drukuj
Serves: 4 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 2 voted )

SKŁADNIKI

  • 1 duży pęczek zielonych szparagów
  • 2 młode ziemniaki
  • 1 cebula
  • 50 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ szklanki listków świeżej bazylii
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • świeżo mielony czosnek
  • bazyliowa sól Camargue z parmezanem (dostępna w TK Maxx)
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • garść płatków migdałowych
  • ser typu Camembert

PRZYGOTOWANIE

Szparagi myję, osuszam papierowym ręcznikiem odkrajam twarde końcówki, a jeśli szaragi są grube – obieram je cienko mniej więcej od połowy w dół. Odcinam kilka główek do dekoracji. Resztę szparagów kroję na 3 cm kawałki. Cebulę, ziemniaki i czosnek siekam w drobne kawałki. W głębokiej patelni teflonowej rozpuszczam 25 g masła, na którym podsmażam cebulę oraz ziemniaki.

Dodaję pozostałe 25 g masła oraz pokrojone szparagi. Doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz świeżo mielonym czosnkiem i całość smażę kilka minut. Pod koniec smażenia dodaję jeszcze szczyptę gałki muszkatołowej i posiekaną bazylię. Następnie na patelnię wlewam gorący bulion warzywny i wszystko gotuję na małym ogniu około 10 minut. Sprawdzam smak i w razie potrzeby ponownie doprawiam.

Płatki migdałowe prażę na suchej patelni teflonowej, aż się zarumienią. Zupę przelewam do miski i dokładnie blenduję na gładki mus. Ser kroję w kostki i wraz z płatkami migdałowymi dodaję do gorącej zupy na talerzu tuż przed podaniem.

NOTATKI

Zamiast bazyliowej soli, można użyć zwykłej soli i suszonej bazylii.

Korzystasz z tego przepisu?
Podziel się zdjęciem i oznacz mnie na Instagramie @fooddiarypl.

You may also like

2 komentarze

Delektujemy 18 maja 2020 - 12:28

Jestem zachwycona Twoim przepisem. Uwielbiam szparagi, ale nie wiedzieć czemu wcześniej nie wpadłam na pomysł zrobienia z nich kremu. Doskonałe danie, w którym po prostu się zakochałam:)

odpowiedź
Paula Simińska 18 maja 2020 - 13:37

Dziękuję <3 Ja bardzo lubię zielone szparagi i kombinuję, jakby je tu wykorzystać 🙂 Zupa jest pyszna, ale polecam też grillowane panini ze szparagami (przepis również jest na blogu!). Pozdrawiam 🙂

odpowiedź

Zostaw komentarz