
Tort z kremem Mascarpone i brzoskwiniami
Paula Simińska Tort z kremem Mascarpone i brzoskwiniami ciasta Tort z kremem Mascarpone i brzoskwiniami European Print This
Nutrition facts:
200 calories
20 grams fat
Ocena 4.2/5
( 6 voted )
Składniki
- Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- nadzienie:
- 100 g sera Mascarpone
- 600 ml schłodzonej śmietany 36%
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 puszka brzoskwiń
- Syrop:
- 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- dekoracja:
- brzoskwinia z puszki
- płatki migdałowe
- złota posypka
Przygotowanie
Oba rodzaje mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijam na sztywną pianę. Wciąż ubijając, dodaję kolejno żółtka, stopniowo wsypuję też mąkę.
Ciasto przelewam do wysmarowanej masłem tortownicy (24 cm). Piekę w temperaturze 160°C około 40 minut. Studzę.
Śmietanę ubijam z cukrem pudrem, dodaję Mascarpone i delikatnie mieszam.
Ostudzony biszkopt kroję na dwie części. Spód smaruję połową kremu, układam pokrojone brzoskwinie, przykrywam drugim krążkiem.
Tort smaruję pozostałym kremem łącznie z bokami, które obsypuję płatkami migdałowymi, układam na wierzchu brzoskwinie i posypuję tort słodką posypką. Schładzam kilka godzin w lodówce.
4 komentarze
Ile tych jajek do biszkoptu bo nie jest podane?
Ile jajek do biszkoptu?
6 – już poprawiłam przepis.
Bardzo dziekuje. Bede robic mezowi na urodziny 😉