
Tłusty Czwartek – mini pączuszki z cukrem pudrem
Paula Simińska Za kilka dni ulubiony dzień wszystkich fanów słodkości – Tłusty Czwartek! Ja nie jestem wielką fanką pączków, jednak ten jeden dzień w… okazje Tłusty Czwartek – mini pączuszki z cukrem pudrem European Print ThisSkładniki
- 300 ml zimnego mleka
- 60 g cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 150 g masła
- 3 małe jajka
- 600 g mąki
- 1/3 buteleczki aromatu waniliowego
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do dekoracji
Przygotowanie
Mąkę przesiewam do miski. Ciepłe mleko mieszam z cukrem, wsypuję drożdże i odstawiam na bok.
W tym czasie roztopione masło przelewam do misy miksera i mieszam z jajkami. Dodaję mleko z drożdżami i miksuję do uzyskania gładkiej masy. Do masy wsypuję mąkę i całość wyrabiam ok 10-15 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Wyrobione ciasto odstawiam na 10 minut na bok. Następnie przekładam je do wysmarowanego olejem kokosowym, dużego garnka, natłuszczając ciasto z każdej strony. Garnek owijam folią spożywczą i zostawiam w lodówce na noc. Ciasto przez noc powinno dwukrotnie zwiększyć swą objętość.
Wyrośnięte ciasto wałkuję na grubość ok. 10 mm na oprószonej mąką stolnicy, pączuszki wycinam kieliszkiem do wódki. Pączki układam na obsypanej mąką blasze, przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę, żeby urosły.
W dużym garnku rozgrzewam tłuszcz do 180°C i smażę pączki z dwóch stron, obracam je i wyjmuję za pomocą łyżki cedzakowej. Usmażone pączuszki odkładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby ociekły z tłuszczu. Przed podaniem dekoruję pączki cukrem pudrem.
Korzystasz z mojego przepisu? Zostaw komentarz! I daj znać, jak Ci smakowało 😉










2 komentarze
Jak zawsze zachwycasz swoimi zdjęciami <3
Dziękuję :-* Nie ukrywam, że zdjęcia to mój ulubiony etap przygotowywania wpisów na bloga 😀