Tłusty Czwartek – domowe pączki z wiśnią w żelu
Składniki
300 ml zimnego mleka
60 g cukru
25 g świeżych drożdży
150 g masła
3 małe jajka
600 g mąki
1/3 buteleczki aromatu waniliowego
tłuszcz do smażenia
cukier puder do dekoracji
1 puszka wiśni w żelu
Przygotowanie
Mąkę przesiewam do miski. Ciepłe mleko mieszam z cukrem, wsypuję drożdże i odstawiam na bok.
W tym czasie roztopione masło przelewam do misy miksera i mieszam z jajkami. Dodaję mleko z drożdżami i miksuję do uzyskania gładkiej masy. Do masy wsypuję mąkę i całość wyrabiam ok 10-15 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od miski.
Wyrobione ciasto odstawiam na 10 minut na bok. Następnie przekładam je do wysmarowanego olejem kokosowym, dużego garnka, natłuszczając ciasto z każdej strony. Garnek owijam folią spożywczą i zostawiam w lodówce na noc.
Ciasto przez noc powinno dwukrotnie zwiększyć swą objętość.
Wyrośnięte ciasto wałkuję na grubość ok. 10 mm na oprószonej mąką stolnicy, pączki wycinam szklanką do whisky.
Każde kółko rozwałkowuję, aby zwiększyć jego średnicę. Na środek wykładam łyżeczkę wiśni, a boki zlepiam, jak przy lepieniu pierogów. Wypełnione pączki układam na obsypanej mąką blasze, przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę, żeby urosły.
W dużym garnku rozgrzewam tłuszcz do 180 ° C i smażę pączki z dwóch stron, aż uzyskają złoty kolor, obracam je i wyjmuję za pomocą łyżki cedzakowej.
Usmażone pączuszki odkładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby ociekły z tłuszczu. Przed podaniem dekoruję pączki cukrem pudrem.
Notatki
Ważne, żeby nie trzymać pączków za długo w oleju, bo będą zbyt tłuste.
Smacznego! Sprawdźcie koniecznie przepis na mini pączuszki z cukrem pudrem! Korzystasz z mojego przepisu? Zostaw komentarz! I daj znać, jak Ci smakowało 😉

