Tarta ze szparagami i łososiem
Składniki
CIASTO:
250 g mąki pszennej (+ do posypania formy i podsypania)
½ łyżeczki soli
150 g zimnego masła
3 łyżki zimnej wody
FARSZ:
kilka zielonych szparagów
100 g wędzonego łososia
1 kulka Mozzarelli
kilka pomidorków koktajlowych
3 jajka
100 ml śmietany 12%
sól, pieprz
Przygotowanie
Mąkę mieszam z solą, dodaję pokrojone w drobną kostkę zimne masło. Ciasto wyrabiam ręką, aż powstanie "kruszonka" Dodaję wodę, wyrabiam jeszcze chwilę, formuję w kulę, owijam w folię i odkładam do lodówki na 30 minut.
Piekarnik rozgrzewam do 190°C. Ciasto wyjmuję z lodówki, chwilę wyrabiam i wałkuję na podsypanym mąką blacie. Formuję kształt pasujący do tortownicy. Ciasto przekładam delikatnie do formy, wyklejając dokładnie brzegi. Nadmiar ciasta usuwam z tortownicy, wałkując wałkiem do ciasta po brzegu formy. Ewentualne dziury uzupełniam odkrojonym ciastem. Całość, łącznie z bokami, nakłuwam widelcem i piekę 15 minut.
Mozzarellę kroję w kostkę. Szparagi myję i osuszam, odkrawam ciemniejsze brzegi. Przygotowane szparagi zalewam odrobiną oliwy z oliwek z czosnkiem. Pomidorki przekrawam na pół, łososia w mniejsze kawałki. W misce roztrzepuję jajka ze śmietaną i przyprawami. Na spód tarty wykładam ser i szparagi. Łyżką wylewam zalewę. Na wierzchu układam pomidorki i łososia. Tartę piekę 35 minut w temperaturze 190°C.


