Tarta ze szparagami i łososiem

by Paula Simińska
663 views

Tarta ze szparagami i łososiem

Drukuj
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 2 voted )

SKŁADNIKI

  • CIASTO:
  • 250 g mąki pszennej (+ do posypania formy i podsypania)
  • ½ łyżeczki soli
  • 150 g zimnego masła
  • 3 łyżki zimnej wody
  • FARSZ:
  • kilka zielonych szparagów
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 kulka Mozzarelli
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 3 jajka
  • 100 ml śmietany 12%
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Mąkę mieszam z solą, dodaję pokrojone w drobną kostkę zimne masło. Ciasto wyrabiam ręką, aż powstanie "kruszonka" Dodaję wodę, wyrabiam jeszcze chwilę, formuję w kulę, owijam w folię i odkładam do lodówki na 30 minut.

Piekarnik rozgrzewam do 190°C. Ciasto wyjmuję z lodówki, chwilę wyrabiam i wałkuję na podsypanym mąką blacie. Formuję kształt pasujący do tortownicy. Ciasto przekładam delikatnie do formy, wyklejając dokładnie brzegi. Nadmiar ciasta usuwam z tortownicy, wałkując wałkiem do ciasta po brzegu formy. Ewentualne dziury uzupełniam odkrojonym ciastem. Całość, łącznie z bokami, nakłuwam widelcem i piekę 15 minut.

Mozzarellę kroję w kostkę. Szparagi myję i osuszam, odkrawam ciemniejsze brzegi. Przygotowane szparagi zalewam odrobiną oliwy z oliwek z czosnkiem. Pomidorki przekrawam na pół, łososia w mniejsze kawałki. W misce roztrzepuję jajka ze śmietaną i przyprawami. Na spód tarty wykładam ser i szparagi. Łyżką wylewam zalewę. Na wierzchu układam pomidorki i łososia. Tartę piekę 35 minut w temperaturze 190°C.

Korzystasz z tego przepisu?
Podziel się zdjęciem i oznacz mnie na Instagramie @fooddiarypl.

2020 rok

 

You may also like

2 komentarze

Delektujemy 12 października 2020 - 16:21

Bardzo dużo u Ciebie fajnych przepisów, a ten jest chyba najlepszy w ostatnim czasie:) Szkoda, że szparagów już zaraz nie będzie, ale przynajmniej zdążyłam je jeszcze ostatnio zdobyć i zrobić tartę według Twojego przepisu:) Pycha:*

odpowiedź
Paula Simińska 12 października 2020 - 16:22

Dziękuję❤️ Dlatego właśnie ja szparagi mrożę! W ilościach hurtowych

odpowiedź

Zostaw komentarz