126
Korzystasz z tego przepisu?
Daj znać, jaki Ci smakowało! wrzuć fotkę i oznacz mnie na Instagramie @fooddiarypl
1 opakowanie ciasta francuskiego
500 g ziemniaków do sałatki
200 g śmietany 18%
1 żółtko
50 g boczki w plastrach
200 g sera pleśniowego
Tymianek, rozmaryn, sól, pieprz
Boczek kroję w cienkie paseczki i podsmażam na patelni.
Ziemniaki w skórkach dokładnie myję, kroję w plasterki.
Osuszone ziemniaki zalewam w garnku wodą ok. 5 cm ponad powierzchnię ziemniaków i gotuję na dużym ogniu ok 15 min (od wstawienia). Ziemniaki wyjmuję z wody i osuszam za promocą ręczników papierowych.
Formę do tarty wyklejam ciastem, odcinając zbędne brzegi za pomocą wałka do ciasta. Na dnie układam boczek. Plastry ziemniaków układam w kręgu tak, aby na siebie zachodziły. Ziemniaki posypuję pokruszonym serem pleśniowym.
Śmietanę ubijam z żółtkiem, następnie wylewam na tartę. Doprawiam do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, rozmarynem i tymiankiem.
Tartę piekę 40-45 min w temperaturze 180°C (góra-dół) do zarumienienia brzegów. Tartę wystawiam z piekarnika do ostudzenia. Podaję na ciepło lub zimno.