Tarta z rabarbarem

by Paula Simińska
898 views

Tarta z rabarbarem

Drukuj
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 3.5/5
( 8 voted )

SKŁADNIKI

  • CIASTO KRUCHE:
  • 250 g mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 150 zimnego masła
  • 5 łyżek wiórek kokosowych
  • NADZIENIE:
  • 1 kg rabarbaru
  • 100 - 150 g cukru
  • 1 pomarańcza
  • 4 łyżki dżemu wiśniowego (lub pomarańczowego)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ORAZ:
  • jajko do smarowania wierzchu ciasta
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE

CIASTO KRUCHE

Do mąki dodaję cukier, sól, pokrojone w drobną kostkę zimne masło. Całość rozcieram palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Dodaję 5 łyżek zimnej wody i zagniatam ciasto łącząc składniki w gładką kulę. Odkładam ciasto do lodówki na godzinę.

NADZIENIE

Rabarbar płuczę w zimnej wodzie, osuszam, kroję na 1,5 cm kawałki. Wkładam do dużego garnka, dodaję cukier, wyciśnięty sok z pomarańczy, dżem, cukier wanilinowy oraz cynamon. Całość mieszam i gotuję na dużym ogniu. Następnie garnek przykrywam, zmniejszam ogień i gotuję jeszcze przez 5-10 minut, aż rabarbar zmięknie.

Rabarbar odcedzam z soku przez sito nad garnkiem. Zebrany w garnku sok gotuję na dużym ogniu, aż zgęstnieje do objętości ok 1/2 szklanki. Odcedzony rabarbar wkładam do zagotowanego syropu i delikatnie mieszam (jeśli rabarbar się rozpadnie, nic się nie stanie).

PIECZENIE

Piekarnik nagrzewam do 200°C. Formę na tartę o średnicy 24 cm smaruję masłem. Ciasto wyjmuję z lodówki, dzielę na dwie części - jedną znacznie większą od drugiej. Większą część ciasta rozwałkowuję na podsypanym mąką blacie, następnie wykładam nim spód oraz boki formy (na grubość 1,5 - 2 cm, a boki na wysokość formy). Ciasto na dnie i bokach formy nakłuwam widelcem.  Na spód ciasta wysypuję wiórki kokosowe i uklepuję je łopatką lub dnem szklanki. Drugą część ciasta rozwałkowuję i wykrawam z niego paski (ok. 1-1,5 cm). Rabarbar wykładam na spód tarty, na wierzchu układając paski z ciasta.  Ciasto smaruję roztrzepanym jajkiem i piekę ok 45 minut (aż boki ciasta i paski na górze będą dobrze przyrumienione). Po upieczeniu, uchylam piekarnik i pozostawiam tartę do wystygnięcia. Ostudzone ciasto posypuję cukrem pudrem.

NOTATKI

Zamiast cukru wanilinowego i cynamonu można użyć cukier cynamonowy.

Korzystasz z tego przepisu?
Podziel się zdjęciem i oznacz mnie na Instagramie @fooddiarypl.

You may also like

1 komentarz

Anka 6 czerwca 2021 - 20:10

Boże ale zgłodniałam :0 chyba muszę ruszyć się do kuchni i wypróbować

odpowiedź

Zostaw komentarz