Spaghetti z pieczonym łososiem i pesto bazyliowym
Składniki
250 g makaronu typu spaghetti lub tagliatelle
300 g świeżego łososia
50 g sera parmezan lub grana padano
45 g suszonych pomidorów w oleju
20 ml soku z limonki
szczypta soli oraz świeżo mielonego pieprzu
Pesto:
80 g świeżej bazylii
35 g orzeszków piniowych
50 g sera parmezan
40 ml oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
szczypta świeżo mielonego pieprzu
Przygotowanie
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju z suszonych pomidorów. Po ugotowaniu odcedź i odstaw na bok.
Łososia pozbaw skóry, umyj, a następnie osusz za pomocą papierowych ręczników. Tak przygotowaną rybę ułóż w płytkim naczyniu żaroodpornym, skrop sokiem z limonki, dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220oC (góra, dół) i piecz ok. 30 min.
Wszystkie składniki pesto połącz w misie malaksera do uzyskania grudkowatej masy. Dopraw do smaku.
Upieczonego łososia pokrój w kawałki, następnie wymieszaj z
makaronem i pesto, dodaj pokrojone w paski suszone pomidory. Całość posyp tartym serem.