Spaghetti z kurkami
Składniki
200 g makaronu typu spaghetti
6 plasterków wędzonego boczku
1 duża cebula
200 g świeżych kurek
3 ząbki czosnku
150 ml śmietanki 30%
2 łyżki posiekanej pietruszki
3 pełne łyżki tartego parmezanu
Garść posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki masła
Przygotowanie
Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie, odcedzam, odstawiam na bok.
Boczek kroję w cienkie plasterki, cebulę w kosteczkę, czosnek wyciskam przez prasę, następnie podsmażam na roztopionym maśle.
Kurki płuczę w zimnej wodzie, osuszam, większe przekrawam na pół i dodaję na patelnię do boczku i cebuli. Przyprawiam solą i pieprzem, następnie podsmażam, aż cebula i boczek się zarumienią.
Na patelnię wlewam śmietankę i na dużym ogniu (6 w skali 9) gotuję ok. 8 minut, mieszając, do momentu, aż sos zrobi się gęsty. Dodaję makaron, starty marmezan i odrobinę pietruszki. Wszystko mieszam i podgrzewam jeszcze chwilę.
Przekładam makaron na talerz, posypuję pozostałą pietruszką oraz posiekanymi orzechami.