99
Korzystasz z tego przepisu?
Daj znać, jaki Ci smakowało! wrzuć fotkę i oznacz mnie na Instagramie @fooddiarypl

250 g makaronu typu spaghetti
3 gotowane buraki (ok. 320 g)
2 duże ząbki czosnku 2 35 g orzechów pinii, nerkowca lub
włoskich
40 g tartego sera parmezan
20 ml soku z limonki
40 ml oliwy z oliwek 3 szczypta soli oraz świeżo mielonego
pieprzu
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź i odstaw na bok.
Ugotowane buraki obierz ze skórki, następnie pokrój na mniejsze kawałki.
Do misy rozdrabniacza przełóż pokrojone buraki, wyciśnięty czosnek, orzechy, sok z limonki, tarty ser, łyżkę oliwy z oliwek oraz przyprawy. Miksuj do rozdrobnienia wszystkich składników.
Jeśli masa będzie za gęsta, dolej oliwy z oliwek i ponownie wymieszaj.