
Spaghetti Carbonara z boczkiem, kurkami i tymiankiem
Paula Simińska Spaghetti Carbonara z boczkiem, kurkami i tymiankiem przepisy Spaghetti Carbonara z boczkiem, kurkami i tymiankiem European Print This
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania:
Nutrition facts:
200 calories
20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 voted )
Składniki
- 200 g kurek (najlepiej świeżych)
- 150 g wędzonego boczku w plastrach
- 200 g makaronu
- ½ łyżeczki tymianku
- szczypta świeżo mielonego czosnku
- 1 cebula
- 2 jajka + 1 żółtko
- 50 g sera Cheddar
- świeżo mielona sól i pieprz
Przygotowanie
Makaron gotuję zgodnie z informacją na opakowaniu. Odcedzam.
Na rozgrzanej patelni podsmażam pokrojony w paski boczek, następnie dodaję posiekaną w kostkę cebulę oraz umyte i osuszone kurki. Całość doprawiam odrobiną soli, pieprzem i tymiankiem, następnie podsmażam kilka minut.
Zmniejszam ogień do minimum i dodaję na patelnię ugotowany makaron.
W miseczce mieszam jajka z żółtkiem. Dodaję starty ser oraz sporą ilość świeżo mielonego pieprzu. Całość mieszam, aż do całkowitego połączenia.
Sos dodaję na patelnię do makaronu z boczkiem i kurkami. Dokładnie mieszam całość nie dopuszczając do ścięcia się jajek. Makaron zdejmuję z ognia, gdy sos delikatnie zgęstnieje.
Makaron przed podaniem obsypuję odrobiną startego sera.