4,5K
Korzystasz z tego przepisu?
Daj znać, jaki Ci smakowało! wrzuć fotkę i oznacz mnie na Instagramie @fooddiarypl
400 g makaronu Spaghetti albo Tagliatelle
80 g suszonych pomidorów
2 łyżki oliwy z oliwek (może być zalewa z suszonych pomidorów)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
400 g krojonych pomidorów z puszki
100 g czarnych oliwek
½ szklanki posiekanej bazylii
50 g Parmezanu
kilka plasterków wędzonego boczku
świeżo mielony pieprz, sól, chili
Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Po ugotowaniu makaron hartuję pod zimną wodę, następnie odsączam.
Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek. Dodaję pokrojony w cienkie plasterki boczek, suszone pomidory oraz posiekaną cebulę. Wyciskam czosnek. Całość podsmażam na średnim ogniu około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Dodaję pomidory z puszki, pokrojone w plasterki oliwki oraz bazylię. Przyprawiam do smaku pieprzem, solą i chili.
Doprowadzam sos do wrzenia, dodaję makaron, następnie zmniejszam ogień i całość duszę pod przykryciem około 10 minut.
Przed podaniem, makaron posypuję startym Parmezanem.