
Spaghetti à la Arrabiata z boczkiem
Paula Simińska Spaghetti à la Arrabiata z boczkiem makarony Spaghetti à la Arrabiata z boczkiem European Print This
Nutrition facts:
200 calories
20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 voted )
Składniki
- 400 g makaronu Spaghetti albo Tagliatelle
- 80 g suszonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek (może być zalewa z suszonych pomidorów)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 100 g czarnych oliwek
- ½ szklanki posiekanej bazylii
- 50 g Parmezanu
- kilka plasterków wędzonego boczku
- świeżo mielony pieprz, sól, chili
Przygotowanie
Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Po ugotowaniu makaron hartuję pod zimną wodę, następnie odsączam.
Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek. Dodaję pokrojony w cienkie plasterki boczek, suszone pomidory oraz posiekaną cebulę. Wyciskam czosnek. Całość podsmażam na średnim ogniu około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Dodaję pomidory z puszki, pokrojone w plasterki oliwki oraz bazylię. Przyprawiam do smaku pieprzem, solą i chili.
Doprowadzam sos do wrzenia, dodaję makaron, następnie zmniejszam ogień i całość duszę pod przykryciem około 10 minut.
Przed podaniem, makaron posypuję startym Parmezanem.