1 kg dyni Dynię kroję w kawałki i piekę w piekarniku ok. 1 godzinę w temperaturze 200 stopni (bez termoobiegu). Dobrze upieczona dynia odejdzie od skóry bez problemu za pomocą łyżki. Upieczoną dynię blenduję i odstawiam na bok. Pokroją cebulę podsmażam na patelni typu WOK, dodając do niej czosnek. Gdy cebula nabierze lekko złocistego koloru dodaję do niej dynię, doprawiam przyprawami i doprowadzam do zagotowania. Po zagotowaniu dyni na patelni, ponownie ją blenduję (ze względu na cebulę), a następnie przelewam do garnka z bulionem, sprawdzam smak (często po połączeniu z bulionem muszę ponownie doprawić zupę słodką i ostrą papryką), dodaję 3 łyżki miodu, wyciskam pomarańczę i gotuję ok. 10 minut. Zupa powinna mieć lekko kremową konsystencję oraz wyczuwalny jednocześnie słodki i ostry smak. Ilość bulionu definiuje gęstość zupy, więc można dostosować do swoich upodobań. Zupę dekoruję dodatkami wedle uznania.Słodko-ostra zupa krem z dyni
Składniki
3 średnie cebule
4 ząbki czosnku
szczypta imbiru (może być zmielony)
1,5 litra bulionu warzywnego
1/2 pomarańczy
3 łyżki miodu
przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta oregano, szczypta ziół prowansalskich, łyżeczka cynamonu, łyżeczka chilli (zamiennie z ½ papryczki).
do dekoracji: garść płatków migdałów, świeża pietruszka, wiórki kokosowe, żurawina, orzeszki w karmelu (wg upodobań)Przygotowanie
2,1K
poprzedni wpis