Sałatka z bobem, awokado i chrupiącym boczkiem w sosie winegret

by Paula Simińska
978 views

Sałatka z bobem, awokado i chrupiącym boczkiem w sosie winegret

Drukuj
Serves: 2 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 2 voted )

SKŁADNIKI

  • ½ kg świeżego bobu
  • kilka garści mixu sałat i rukoli
  • 1 awokado
  • 100 g wędzonego boczku (ja wybieram taki w cienkich plastrach)
  • garść grzanek
  • 50 g sera Cheddar
  • Sos winegret:
  • 1,5 łyżki musztardy
  • 1,5 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • odrobina pieprzu i soli

PRZYGOTOWANIE

Sałatę i rukolę płuczę pod bieżącą, zimną wodą, odstawiam do osuszenia.

Bób płuczę w wodzie, następnie w świeżej wodzie gotuję, aż będzie miękki. Przepłukuję wodą i odstawiam do osuszenia. Następnie obieram go i kroję na pół. Układam na sałacie.

Awokado myję, obieram, wyrzucam pestkę a owoc kroję w plastry.

Boczek kroję w małą kostkę i smażę na patelni bez tłuszczu. Gotowy, chrupiący boczek układam na sałacie.

Na wierzch sałatki ścieram ser.

Całą sałatkę posypuję grzankami oraz zalewam (tuż przed podaniem) sosem Winegret.

Korzystasz z tego przepisu?
Podziel się zdjęciem i oznacz mnie na Instagramie @fooddiarypl.

You may also like

1 komentarz

ROKSI 23 lipca 2017 - 18:00

Bardzo lubię wrzucać te grzanki do zupy 😉

odpowiedź

Zostaw komentarz