
Sałatka z bobem, awokado i chrupiącym boczkiem w sosie winegret
Paula Simińska Sałatka z bobem, awokado i chrupiącym boczkiem w sosie winegret przepisy Sałatka z bobem, awokado i chrupiącym boczkiem w sosie winegret European Print This
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania:
Nutrition facts:
200 calories
20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 2 voted )
Składniki
- ½ kg świeżego bobu
- kilka garści mixu sałat i rukoli
- 1 awokado
- 100 g wędzonego boczku (ja wybieram taki w cienkich plastrach)
- garść grzanek
- 50 g sera Cheddar
- Sos winegret:
- 1,5 łyżki musztardy
- 1,5 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1,5 łyżki soku z cytryny lub limonki
- odrobina pieprzu i soli
Przygotowanie
Sałatę i rukolę płuczę pod bieżącą, zimną wodą, odstawiam do osuszenia.
Bób płuczę w wodzie, następnie w świeżej wodzie gotuję, aż będzie miękki. Przepłukuję wodą i odstawiam do osuszenia. Następnie obieram go i kroję na pół. Układam na sałacie.
Awokado myję, obieram, wyrzucam pestkę a owoc kroję w plastry.
Boczek kroję w małą kostkę i smażę na patelni bez tłuszczu. Gotowy, chrupiący boczek układam na sałacie.
Na wierzch sałatki ścieram ser.
Całą sałatkę posypuję grzankami oraz zalewam (tuż przed podaniem) sosem Winegret.
1 komentarz
Bardzo lubię wrzucać te grzanki do zupy 😉