Rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami
Składniki
Kruche ciasto:
180 g mąki
2 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
125 g masła
3 łyżki soku z cytryny
Nadzienie:
1 kg rabarbaru
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kilka świeżych truskawek
Dodatkowo:
1 łyżka bułki tartej
1 małe jajko
cukier puder
garść płatków migdałowych
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiewam do miski, następnie mieszam z cukrem i solą. Dodaję pokrojone w małą kostkę masło oraz sok z cytryny. Zagniatam jednolite ciasto. Zawijam je w folię spożywczą i schładzam w lodówce minimum 3 godziny.
Przygotowanie nadzienia:
Rabarbar myję, osuszam, odcinam końce. łodygi kroję w małe kawałki (ok. 2 cm). Przekładam do miski, następnie mieszam z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Piekarnik rozgrzewam do 200°C . Ciasto wyjmuję z lodówki i czekam chwilę, aż odrobinę zmięknie. Na stolnicy rozkładam papier do pieczenia, ciasto rozwałkowuję do placka o okręgu mniej więcej 35 cm, podsypując mąką, żeby się nie rwało. Papier z rozwałkowanym ciastem przekładam na blachę do pieczenia.
Na ciasto wysypuję bułkę tartą, następnie na środek wykładam rabarbar i pokrojone w drobne kawałki truskawki, pozostawiając 3 cm wolnego miejsca przy brzegach, które zawijam do środka. Zawinięty brzeg ciasta smaruję roztrzepanym jajkiem, następnie obsypuję go płatkami migdałowymi.
Tartę piekę 40 minut. Po upieczeniu studzę ją chwilę w uchylonym piekarniku, następnie wyjmuję na kratkę i zostawiam do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem tartę posypuję cukrem pudrem.