Puszyste placuszki dyniowe na słodko

by Paula Simińska
997 wyświetleń

Kilka dni temu podczas wizyty na lokalnym targowisku, kupiłam pierwszą w tym sezonie dynię. Tak strasznie lubię to pomarańczowe warzywo, że nie mogłam przejść obok niej obojętnie. Przytachałam więc do domu 6 kilogramowego kolosa i podekscytowana zaczęłam planować, co z niej zrobię. Czyszcząc środek z miąższu, oddzieliłam pestki, które mam zamiar ususzyć. Część dyni pokroiłam w mniejsze kawałki i upiekłam, po czym zrobiłam z nich puree na krem z dyni i ciasto. Resztę starłam na tarce z dużymi oczkami i odłożyłam na puszyste placuszki dyniowe na słodko. I właśnie przepisem na placki chcę się dzisiaj z Wami podzielić.

DSC_0064

DSC_0081

DSC_0088

DSC_0094

 

DSC_0100

34 komentarze
0

Zobacz także

34 komentarze

Alicjares 22 sierpnia 2016 - 08:38

Piękne, żółciutkie i z pewnością bardzo smaczne placuszki:) Dynia kojarzy mi się z jesienią , więc powoli czas aby przejrzeć przepisy z nią w roli głównej. Twój z pewnością wypróbuje :))))

Reply
Paula Ludwiczuk 24 sierpnia 2016 - 18:46

Daj koniecznie znać, jak wyszły!

Reply
Anna M 22 sierpnia 2016 - 08:41

uwielbiam placki dyniowe, ale wiem, że jak kupię dynię to się jesień zaczyna więc się boję 😛

pozdrawiam ciepło
Kobiecemysli.pl

Reply
Zawsze na obcasach 22 sierpnia 2016 - 10:29

Samymi Twoimi zdjęciami można się najeść 🙂 Dyniowych jeszcze nie próbowałam – chyba i ja muszę zaopatrzyć się w dynię :)https://zawszenaobcasach.blogspot.com/

Reply
Paula Ludwiczuk 22 sierpnia 2016 - 12:48

Spróbuj koniecznie!

Reply
Paula Ludwiczuk 23 sierpnia 2016 - 11:10

Staram się, jak mogę 😉 Mój mąż – mój największyt krytyk kulinarny – powiedział o nich „kozak”, więc chyba wyszły nieźle 😉

Reply
Evi 22 sierpnia 2016 - 12:38

Sezon na dynię to jeden z moich ulubionych w roku. Wspaniałe placuszki, jem oczami 🙂

Reply
Małgorzata Hert 22 sierpnia 2016 - 13:34

Fantastyczne placuszki, zdjęcia również 🙂

Reply
Paula Ludwiczuk 23 sierpnia 2016 - 11:09

Dziękuję <3 Placuszki są kozak – jak to powiedział mój mąż 🙂

Reply
My Home Rules 22 sierpnia 2016 - 17:45

Czekam z niecierpliwością na dyniowy sezon, dobrze, że to już wkrótce. Bardzo lubię różnego rodzaju placki, więc pewnie skorzystam z przepisu.

Reply
Paula Ludwiczuk 23 sierpnia 2016 - 11:09

Polecam! Są naprawdę pyszne i … puszyste! 😀

Reply
Aleksandra Stawarz 22 sierpnia 2016 - 21:07

Fantastyczne! Moja druga połowa będzie zachwycona 🙂 on najbardziej na świecie kocha zupę dyniową, ale myślę, że w takich placuszkach też się zakocha 🙂

Reply
Paula Ludwiczuk 23 sierpnia 2016 - 11:09

Zupa dyniowa też u mnie będzie 😀

Reply
Woliszpolish.pl 23 sierpnia 2016 - 08:58

Też nie mogę się doczekać dyni. U mnie w ogródku jeszcze małe, ale jak tylko się pojawią będą placuszki i krem, moja miłość:)

Reply
Paula Ludwiczuk 23 sierpnia 2016 - 11:08

Zazdroszcze ogródka! <3

Reply
Gosia 23 sierpnia 2016 - 11:07

Uwielbiam dynię, podkradam przepis na placki a ja polecam zupę krem z dyni. Ja robię z lubczykiem, jest rewelacyjna.

Reply
Paula Ludwiczuk 24 sierpnia 2016 - 18:44

Mam swój ulubiony przepis na krem z dyni – będzie niedługo na blogu. Ale z lubczykiemjeszcze nie próbowałam 🙂

Reply
Ula z prostoofinansach. 23 sierpnia 2016 - 19:43

Stosunkowo niedawno poznałam zalety dyń. Fajnie, że już są świeże, bo chętnie wypróbuję Twój przepis. Nigdy podobnych placków z dyni nie jadłam. Smaczne zdjęcia 🙂

Reply
Paula Ludwiczuk 24 sierpnia 2016 - 18:45

Polecam – są naprawdę pyszne i takie fajne puszyste!

Reply
Babownia 29 sierpnia 2016 - 09:38

Pycha 🙂 ja właśnie wkładam puree do słoików, bo dynia się upiekła i pewnie pora zacząć ją zajadać 😀 a takie placuszki- racuszki są bardzo sierpniowe. Pozdrawiam!!!

Reply
Paula Ludwiczuk 29 sierpnia 2016 - 14:59

Ja też co roku robię puree i zamrażam, dzięki czemu cieszę się smakiem dyni cały rok 😀

Reply
Kasia W | Ograniczam Się 29 sierpnia 2016 - 09:49

Aż sama zgłodniałam! Gotujesz gdzieś może w pobliżu Poznania? 😉 A przepis smakowity, muszę go wypróbować. Dynia jest tak zdrowa, że warto mieć w zanadrzu kilka dobrych sposobów na jej przygotowanie. PS Piękne zdjęcia!

Reply
Paula Ludwiczuk 29 sierpnia 2016 - 14:59

Niestety tylko w pobliżu Warszawy 😉 Przepis polecam z czystym sumieniem! Dziękuję :-*

Reply
Gosia 29 sierpnia 2016 - 12:11

Świetny przepis! A do tego ten kolor! Uwielbiam dyniowe słodkości 🙂

Reply
Paula Ludwiczuk 29 sierpnia 2016 - 14:58

Kolor to tylko jeden z wielu autów dyni 😉

Reply
Edyta moj-kawalek-podlogi 29 sierpnia 2016 - 14:37

Pycha! U mnie właśnie chłodzi się ciasto dyniowo-morelowe 😉

Reply
Paula Ludwiczuk 29 sierpnia 2016 - 14:58

Yummy <3

Reply
Przegląd tygodnia #20 - Rabarbarowo 4 września 2016 - 11:50

[…] zobaczyć! nie da się obok nich przejść obojętnie puszyste placuszki dyniowe na słodko (fooddiary.pl) – zbliża się dyniowy sezon, więc na placuszki będzie jak znalazł. Wyglądają na […]

Reply
Klaudia Kubaczyńska 5 września 2016 - 12:29

Dobrze wyglądają, to i w smaku muszą być mega 🙂 Muszę wypróbować, bo z dyni jeszcze za dużo nie robiłam 🙂

Reply
Paula Ludwiczuk 6 września 2016 - 12:44

Polecam! Idealnie sprawdzą się na śniadanie 😉

Reply
Daria @ bezgrzesznarozpusta.pl 19 września 2016 - 13:05

Takich pyszności to ja sobie nie odmawaim tyle ze u mnie goszcza w wersji weganskiej i bez pszenicy, i zwyklego cukru. A sama dynie uwielbiam <3 Pozdrawiam, Daria xxx

Reply
Edyta moj-kawalek-podlogi 19 września 2016 - 21:56

Zdecydowanie moje smaki! A dzięki dyni wychodzi boski kolor! 🙂

Reply
PAULA LUDWICZUK | FOODDIARY.PL 20 września 2016 - 12:59

To prawda, dynia na zdjęciach wygląda pięknie 😉

Reply
Ramydada 24 września 2016 - 10:17

Wyglądają przesmacznie! Jak dorwę jakąś małą dynię na pewno przetestuję 🙂

Reply

Zostaw komentarz

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie twoich danych przez tę stronę internetową.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Dowiedz się więcej

Polityka Prywatności