Puszyste czekoladowe pancakes
Składniki
120 g mąki*
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 czubate łyżki cukru pudru
2 czubate łyżki kakao
szczypta soli
200 ml zimnego mleka
2 łyżki twardego oleju kokosowego (lub 4 łyżki płynnego)
2 jajka
sos czekoladowy:
50 g mlecznej czekolady
50 ml śmietany 36%
Przygotowanie
Wszystkie suche składniki wsypuję do miski, mieszam ze sobą.
Dodaję mleko, jajka i olej, całość miksuję za pomocą blendera.
Na patelni rozgrzewam olej kokosowy.
Na każdego naleśnika wykładam po 2 łyżki ciasta. Smażę dopóki na wierzchniej stronie nie pojawią się pęcherzyki. Wówczas naleśniki przewracam na drugą stronę i smażę jeszcze chwilę.
Sos:
Czekoladę rozpuszczam w rondelku, następnie dodaję delikatnie ubitą śmietanę i mieszam do połączenia składników.
Notatki
* Dodałam 90 h mąki pszennej i 30 g mąki kokosowej.