Ciasto czekoladowe0
Składniki
Ciasto czekoladowe:
80 g masła
100 g czekolady deserowej powyżej 80%
125 ml mleka
2 jajka
150 g cukru
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:
100 g czekolady deserowej
50 g masła
Dodatki:
garść migdałów
Przygotowanie
Ciasto czekoladowe:
Formę do pieczenia (długą keksówkę albo dużą prostokątną) smaruję masłem, następnie wykładam papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do 180°C (góra, dół).
Masło roztapiam w garnku razem z połamaną w kostki czekoladą, podgrzewam na małym ogniu, aż oba składniki się roztopią, mieszam. Odstawiam z ognia, dodaję mleko i ponownie mieszam do uzyskania gładkiej masy.
Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę (4-5 min). W osobnej misce przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia i dokładnie mieszam. Dodaję ubite jajka oraz masę czekoladową i mieszam chwilę na małych obrotach do połączenia składników.
Ciasto wykładam do formy do pieczenia, wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 40 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wyjmuję z piekarnika i studzę.
Polewa:
Masło roztapiam w rondelku z połamaną czekoladą, mieszam do uzyskania jednolitej masy. Gotową polewę zdejmuję z ognia i od razu wylewam na ciasto.
Migdały siekam, następnie wysypuję na wierzch ciasta, na polewę czekoladową.