Puree z pieczonej dyni

by Paula Simińska
250 wyświetleń

Wielokrotnie dostałam od Was wiadomości z pytaniem, jak robię puree z dyni, które wykorzystuję później do swoich dyniowych przepisów. Postanowiłam więc wyjść Wam naprzeciw i przygotować na ten temat wpis 😉 W zasadzie to powinien on pojawić się na początku dyniowego sezonu, bo jeśli chodzi o zastosowanie i wykorzystanie dyni, to najważaniejszy temat.

dsc_0189

Co roku, gdy zaczyna się sezon na dynię, kupuję ich kilka, aby wykorzystać od razu albo zrobić z nich mus dyniowy, zamrozić i cieszyć się smakiem dyni również zimą, czy nawet wiosną. Takie puree świetnie sprawdza się do zup, moich ulubionych placuszków dyniowych, czy też ciast i dyniowych chlebków. Najfajniejsze w przygotowaniu dyniowego puree jest to, że jest ono banalnie proste. Na bieżąco używam gotowego puree tyle, ile akurat w danej chwili potrzebuję – resztę przekładam do słoików-weków i zamrażam.

dsc_0190

dsc_0193 dsc_0196 dsc_0199
dsc_0203 dsc_0206 dsc_0209

2 komentarze
0

Zobacz także

2 komentarze

Gosia 17 listopada 2016 - 06:37

Mam dokładnie ten sam sposób 😉 Ale część dyni mrożę również w kawałkach. Dobry zapas dyni do podstawa 😀

Reply
PAULA LUDWICZUK | FOODDIARY.PL 17 listopada 2016 - 19:45

Kiedyś też mroziłam dynię w kawałkach, ale zdecyowanie lepiej sprawdza się u mnie mus 😉

Reply

Zostaw komentarz

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie twoich danych przez tę stronę internetową.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Dowiedz się więcej

Polityka Prywatności