Wielokrotnie dostałam od Was wiadomości z pytaniem, jak robię puree z dyni, które wykorzystuję później do swoich dyniowych przepisów. Postanowiłam więc wyjść Wam naprzeciw i przygotować na ten temat wpis 😉 W zasadzie to powinien on pojawić się na początku dyniowego sezonu, bo jeśli chodzi o zastosowanie i wykorzystanie dyni, to najważaniejszy temat.
Co roku, gdy zaczyna się sezon na dynię, kupuję ich kilka, aby wykorzystać od razu albo zrobić z nich mus dyniowy, zamrozić i cieszyć się smakiem dyni również zimą, czy nawet wiosną. Takie puree świetnie sprawdza się do zup, moich ulubionych placuszków dyniowych, czy też ciast i dyniowych chlebków. Najfajniejsze w przygotowaniu dyniowego puree jest to, że jest ono banalnie proste. Na bieżąco używam gotowego puree tyle, ile akurat w danej chwili potrzebuję – resztę przekładam do słoików-weków i zamrażam.
