
Placuszki bananowe
Paula Simińska Placuszki bananowe przepisy Placuszki bananowe European Print This
Nutrition facts:
200 calories
20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 voted )
Składniki
- 2 dojrzałe banany
- 4 jajka
- olej do smażenia
Przygotowanie
Banany obieram, odkrawam końcówki, a resztę rozgniatam widelcem w miseczce.
W oddzielnej misce ubijam jajka za pomocą miksera, aż powstanie puszysta piana. Do ubitych jajek dodaję rozgniecione banany i całość mieszam delikatnie łyżką.
Placki smażę na małej patelni, pojedynczo. Rozgrzewam olej, wylewam czubatą łyżkę stołową ciasta i smażę na średnim ogniu. Gdy na placku pojawią się pękające bąbelki przewracam placka na drugą stronę za pomocą silikonowej łopatki.
Gotowe placuszki podaję polane miodem i posypane granolą.
Notatki
Nie smażymy placków na dużym ogniu – spalą się, zanim ciasto zdąży urosnąć.