Pieczone frytki z batatów

by Paula Simińska
152999 wyświetleń
Kilka dni temu zdałam sobie sprawę, że choć bataty często pojawiają się w moich przepisach, nigdy nie poświęciłam im należytej uwagi. Wielu z moich Czytelników – w tym masa znajomych – pyta mnie co i rusz, jak robię frytki z batatów. Faktycznie – choć jem je dosyć często, na blogu wciąż brakowało przepisu. Pora to nadrobić! Dzisiaj dzielę się z Wami moim sposobem na pieczone frytki z batatów. Jeśli nie macie pomysłu z czym zestawić takie frytki ze słodkich ziemniaków odsyłam Was do przepisu na pieczonego łososia w bazyliowym pesto z zielonymi szparagami, frytkami z batatów i jajkiem sadzonym.
PIECZONE FRYTKI Z BATATÓW PIECZONE FRYTKI Z BATATÓW
#bataty

Zobacz pozostałe przepisy z batatów:

13 komentarzy
13

Zobacz także

13 komentarzy

ROKSI 23 lipca 2017 - 18:00

Uwielbiam frytki z batatów i często je robimy 🙂

Reply
photographiquegrenouille 24 czerwca 2019 - 19:18

Ile czasu można bezpiecznie przechowywać w zamrażarce takie surowe słupki z batatów?

Reply
Paula Simińska 26 czerwca 2019 - 13:33

Zazwyczaj zjadam je w ciągu kilku tygodni, ale zdarzyło mi się przechowywać zamrożone bataty nawet kilka miesięcy.

Reply
Agata 15 listopada 2019 - 19:05

Pieczone wg tego przepisu po 40 minutach w piekarniku są wciąż sflaczałe ale z zewnątrz niektóre przypalone. Beznadzieja

Reply
Paula Simińska 29 listopada 2019 - 10:35

Frytki muszą chwilę postać poza piekarnikiem, żeby „schrupiały”. Ważne jest też to, czy zamrożone zostały suche bataty – jeśli były umyte i mokre włożone do woreczka, po rozmrożeniu rozpuszcza się zamrożona woda i nici z chrupiących frytek.

Reply
Lukasz 25 listopada 2019 - 19:19

Jak to robisz ze są chrupiące? Rozpuszcza się lod i fryty pływają w wodzie. Nasiakaja i o chrupkosci można zapomnieć…

Reply
Paula Simińska 29 listopada 2019 - 10:35

Ważne jest też to, czy zamrożone zostały suche bataty – jeśli były umyte i mokre włożone do woreczka, po rozmrożeniu rozpuszcza się zamrożona woda i nici z chrupiących frytek.

Reply
Ghost! 20 grudnia 2019 - 23:20

Bataty to moja kulinarna miłość. Frytki z batatów pierwszy raz jadłam w knajpie, ale nie bardzo umiałam odtworzyć w domu, bo nawet po odsączeniu w papierowych ręcznikach, były jak dla mnie zbyt tłuste (te z restauracji – nie były). Jak dostałam frytkownicę do pieczenia bez tłuszczu to spróbowałam w niej zrobić i wyszło fajnie. Od tej pory robiłam kilka razy. U mnie stało się to łatwe a chodliwe danie imprezowe. Moje ustrojstwo to Knapper z Zeegmy.

Reply
karolina 26 grudnia 2019 - 20:51

Dzień dobry, chciałam powiedzieć ze zamroziłam frytki przed pieczeniem tak jak Pani poleciła i wyszły bardziej miękkie niż gdy ich nie mroziłam. Piekłam w 230 stopniach przez 20 min żałuje ze nie mogę załączyć zdjęcia
Pozdrawiam

Reply
Paula Simińska 6 lutego 2020 - 09:08

A użyła Pani oliwy do przyprawienia frytek? Jak dużo?

Reply
CookUp 28 stycznia 2020 - 11:02

W batacie jest tyle smaku, że nie sposób sobie go odmówić, a jeśli podajemy go w formie frytek to przyjemność jest jeszcze większa. 😉 Świetny pomysł z mrożeniem gotowych słupków przed pieczeniem!

Reply
Paula Simińska 6 lutego 2020 - 09:07

Ja uwielbiam bataty w ogóle, ale najczęściej faktycznie jem je właśnie w formie frytek.

Reply
Monika 6 lipca 2020 - 15:38

Nie ma sznas zeby wyszly chrupiace w ten sposob, ja robilam na wszelkie sposoby i najlepsze sa zwyczajnie smazone na glebokim truszczu, takie byly pyszne, natomiast w piekarniku , zawsze mi wychodza flaki a nie frytki.

Reply

Zostaw komentarz

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie twoich danych przez tę stronę internetową.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Dowiedz się więcej

Polityka Prywatności