Paszteciki z kapustą i pieczarkami
Składniki
375 g świeżego ciasta francuskiego (może być gotowe)
jajko do posmarowania
kminek do posypania
Nadzienie:
300 g kiszonej kapusty
1 duża cebula
500 g pieczarek
1 mała marchewka i pietruszka
4 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie
Kapustę wypłucz na sitku, włóż do garnka, zalej wodą do przykrycia i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem do miękkości kapusty przez ok. 40 minut. Odcedź i wyciśnij nadmiar soku na sitku.
W międzyczasie na patelni na 2 łyżkach oliwy podsmażaj pokrojoną w kosteczkę cebulę aż do zeszklenia (ok. 7 minut). Zdejmij ją z patelni, a na jej miejsce włóż umyte, osuszone i pokrojone pieczarki. Wlej dodatkową łyżkę oleju i smaż przez ok. 5 minut w międzyczasie co chwilę mieszając.
Dodaj obraną i startą na tarce marchewkę i pietruszkę, smaż razem przez kolejne 5 minut. W międzyczasie dopraw solą oraz zmielonym pieprzem (ok. 1/2 łyżeczki) i wlej dodatkową łyżkę oleju.
Dodaj odłożoną cebulę, wymieszaj i razem podgrzewaj przez ok. 2 minuty. Dodaj kapustę i smaż mieszając co chwilę przez ok. 2 minuty.
Otrzymane nadzienie zmiel w maszynce o dużych oczkach lub posiekaj na desce.
Piekarnik nagrzej do 190 stopni C. Ciasto francuskie wyjmij z lodówki, przekrój wzdłuż na 2 części. Na każdej części wyłóż nadzienie, układając je na środku każdej części. Brzegi posmaruj odrobiną wody. Nałóż ciasto na nadzienie i zlep je.
Pokrój ukośnie na porcje, połóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, posmaruj, roztrzepanym jajkiem i posyp kminkiem.
Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut na lekko złoty kolor. Wyjmij z piekarnika i podawaj np. do barszczyku. Paszteciki można podgrzewać przed podaniem.