Grillowana kanapka panini ze szparagami, szynka szwarcwaldzką i Camembertem
Składniki
kilka świeżych (lub rozmrożonych) zielonych szparagów
2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej (paczkowanej, cienko pokrojonej)
ser camembert (1 okrągłe opakowanie) lub 50 g sera cheddar
sól, pieprz, oliwa czosnkowa (może też być zwykła, wtedy należy dodać do szparagów czosnek)
ciabatta
Przygotowanie
Szparagi myję i suszę. Twarde, jaśniejsze końce szparagów odcinam i wyrzucam. Osuszone szparagi układam na talerzu i smaruję oliwą czosnkową, doprawiam świeżo mieloną solą i pieprzem. Tak przygotowane szparagi piekę ok. 20 minut w piekarniku w temperaturze 180°C. Szparagi powinny się lekko zarumienić i zrobić miękkie.
Ciabatę przekrajam na pół. Układam na niej pokrojony w plastry ser, szynkę, szparagi i znowu ser. Całość grilluję w opiekaczu przez kilka minut, aż bułka odpowiednio się zarumieni, a ser roztopi. Gotowe!
Kanapkę można jeść "na surowo" albo w wersji grillowanej (bez znaczenia, czy na ciepło, czy na zimno - w obu przypadkach smakuje świetnie). Ostrzegam - kanapka jest mega syta, nie przesadźcie z ilością 😉 Smacznego!