Wbrew powszechnie panującej opinii uważam, że nie powinno się rezygnować z jedzenia kolacji. Jeżeli obiad jemy ok. godziny 14, a nasz dzień kończy się w okolicach 22-23 nie sposób jest wytrzymać tyle godzin bez jedzenia. Poza tym będąc głodnym trudniej jest się skupić i ciężko znaleźć na cokolwiek siłę. Przynajmniej ja tak mam 🙂 Jakiś czas temu dzieliłam się z Wami moimi pomysłami na zdrowe śniadanie. Dzisiaj przedstawię Wam 10 pomysłów na lekką kolację prosto z mojego domu.
sałatka z brązowym ryżem i papryką
2/3 woreczka ryżu
pół zielonej papryki
pół żółtej papryki
pomidor
pestki słonecznika
przyprawy: sól, chili
Przygotowanie: ryż gotujemy al’dente, warzywa kroimy w kostkę, mieszamy wszystko razem. Pestki słonecznika prażymy na małej ilości oleju aż do zarumienienia, po czym dodajemy je do sałatki.
pieczone jabłko z otrębami, cynamonem i rodzynkami
jabłko
2 łyżki rodzynek
1 łyżeczka otrębów pszennych
przyprawy: cynamon
Przygotowanie: Z umytych jabłek wydrążamy środek. Posypujemy rodzynkami, otrębami i cynamonem. Całość pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 20 minut.
kanapka z wędlina, sałata i pomidorem
2 kromki chleba razowego żytniego
serek kanapkowy light
2 plasterki polędwicy z kurczaka
2 listki sałaty masłowej
pół pomidora
przyprawy: pieprz, oregano
sałatka z brokułów i kalafiora
pół brokuła
pół kalafiora
3 łyżki kukurydzy z puszki
1/3 jogurtu naturalnego
1 łyżka pestek słonecznika
przyprawy: sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie
sałatka z makaronem i tuńczykiem
50 g makaronu razowego
pomidor
2 łyżki tuńczyka w zalewie
ogórek kiszony
natka pietruszki
przyprawy: sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie
sałatka z łososiem
1 opakowanie łososia wędzonego
200 g świeżego szpinaku
2 plastry sera FETA
10 zielonych oliwek
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia
Przygotowanie: Umyte liście szpinaku mieszamy z pokrojonymi w kostkę pozostałymi składnikami. Dodajemy przyprawy.
szpinak z oliwą, fetą i oliwkami
200 g świeżego szpinaku
2 plastry sera FETA
15 zielonych oliwek
łyżka oliwy z oliwek
przyprawy: bazylia, oregano, sól czosnkowa
4 kromki chrupkiego pieczywa
serek kanapkowy light
sałatka z rukoli
1/3 opakowania rukoli
3 plastry sera mozzarella pokrojone w kostkę
gruszka
pół zielonego ogórka
łyżeczka oliwy z oliwek
kromka chleba razowego
przyprawy: pieprz, papryka słodka, cynamon, starty imbir
pasta serowo-ogórkowa
chudy twaróg
2 łyżki jogurtu naturalnego
pół zielonego ogórka
3 rzodkiewki
pół czerwonej cebuli
3 sztuki chrupkiego pieczywa
przyprawy: sól pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie: Twaróg mieszamy z jogurtem, dodajemy przyprawy. Cebule posiekać drobno, ogórka i rzodkiewki zetrzeć na tarce. Dodać do sera i wymieszać.
racuchy z otrąb
4 łyżki otrąb pszennych
jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
pół jabłka
przyprawy: cynamon, starty imbir
Przygotowanie: Otręby wymieszać z jakiem, mlekiem i jogurtem. Dodajemy przyprawy, a następnie smażymy na patelni na małej ilości tłuszczu.