Home Przepisy Moje pomysły na zdrową kolację

Moje pomysły na zdrową kolację

by Paula Simińska
672 wyświetleń

Wbrew powszechnie panującej opinii uważam, że nie powinno się rezygnować z jedzenia kolacji. Jeżeli obiad jemy ok. godziny 14, a nasz dzień kończy się w okolicach 22-23 nie sposób jest wytrzymać tyle godzin bez jedzenia. Poza tym będąc głodnym trudniej jest się skupić i ciężko znaleźć na cokolwiek siłę. Przynajmniej ja tak mam 🙂 Jakiś czas temu dzieliłam się z Wami moimi pomysłami na zdrowe śniadanieDzisiaj przedstawię Wam 10 pomysłów na lekką kolację prosto z mojego domu.

sałatka z brązowym ryżem i papryką

2/3 woreczka ryżu

pół zielonej papryki

pół żółtej papryki

pomidor

pestki słonecznika

przyprawy: sól, chili

Przygotowanie: ryż gotujemy al’dente, warzywa kroimy w kostkę, mieszamy wszystko razem. Pestki słonecznika prażymy na małej ilości oleju aż do zarumienienia, po czym dodajemy je do sałatki.

pieczone jabłko z otrębami, cynamonem i rodzynkami

jabłko

2 łyżki rodzynek

1 łyżeczka otrębów pszennych

przyprawy: cynamon

Przygotowanie: Z umytych jabłek wydrążamy środek. Posypujemy rodzynkami, otrębami i cynamonem. Całość pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 20 minut.

kanapka z wędlina, sałata i pomidorem

2 kromki chleba razowego żytniego

serek kanapkowy light

2 plasterki polędwicy z kurczaka

2 listki sałaty masłowej

pół pomidora

przyprawy: pieprz, oregano

sałatka z brokułów i kalafiora

pół brokuła

pół kalafiora

3 łyżki kukurydzy z puszki

1/3 jogurtu naturalnego

1 łyżka pestek słonecznika

przyprawy: sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie

sałatka z makaronem i tuńczykiem

50 g makaronu razowego

pomidor

2 łyżki tuńczyka w zalewie

ogórek kiszony

natka pietruszki

przyprawy: sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie

sałatka z łososiem

1 opakowanie łososia wędzonego

200 g świeżego szpinaku

2 plastry sera FETA

10 zielonych oliwek

przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia

Przygotowanie: Umyte liście szpinaku mieszamy z pokrojonymi w kostkę pozostałymi składnikami. Dodajemy przyprawy.

szpinak z oliwą, fetą i oliwkami

200 g świeżego szpinaku

2 plastry sera FETA

15 zielonych oliwek

łyżka oliwy z oliwek

przyprawy: bazylia, oregano, sól czosnkowa

4 kromki chrupkiego pieczywa

serek kanapkowy light

sałatka z rukoli

1/3 opakowania rukoli

3 plastry sera mozzarella pokrojone w kostkę

gruszka

pół zielonego ogórka

łyżeczka oliwy z oliwek

kromka chleba razowego

przyprawy: pieprz, papryka słodka, cynamon, starty imbir

pasta serowo-ogórkowa

chudy twaróg

2 łyżki jogurtu naturalnego

pół zielonego ogórka

3 rzodkiewki

pół czerwonej cebuli

3 sztuki chrupkiego pieczywa

przyprawy: sól pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie: Twaróg mieszamy z jogurtem, dodajemy przyprawy. Cebule posiekać drobno, ogórka i rzodkiewki zetrzeć na tarce. Dodać do sera i wymieszać.

racuchy z otrąb

4 łyżki otrąb pszennych

jajko

2 łyżki jogurtu naturalnego

pół jabłka

przyprawy: cynamon, starty imbir

Przygotowanie: Otręby wymieszać z jakiem, mlekiem i jogurtem. Dodajemy przyprawy, a następnie smażymy na patelni na małej ilości tłuszczu.

Dajcie znać, jakie są Wasze sprawdzone pomysły na kolację! Zerknijcie też na moje propozycje śniadań

Zobacz też