
Migdałowy sernik z pistacjowym kremem Mascarpone
Paula Simińska Migdałowy sernik z pistacjowym kremem Mascarpone na słodko Migdałowy sernik z pistacjowym kremem Mascarpone European Print ThisSkładniki
- Spód:
- 200 g ciastek zbożowych
- 100 g masła
- Masa serowa:
- 500 g twarogu półtłustego, mielonego
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 buteleczka aromatu migdałowego
- 3 łyżki mąki pszennej
- Krem pistacjowy:
- 200 g kremu pistacjowego
- 250 g sera Mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 100 g pistacji
Przygotowanie
Spód: Masło roztapiam w rondelku. Ciastka miksuję w malakserze. Następnie dodaję masło i całość dobrze mieszam.
Dno i boki formy o średnicy 26 cm wylepiam dokładnie ciasteczkową masą. Spód podpiekam w piekarniku w temperaturze 175ºC przez 10-12 minut.
Masa serowa: Wszystkie składniki umieszczam w misie miksera i łączę ze sobą. Miksuję na średnich obrotach i niezbyt długo, żeby nie napowietrzać niepotrzebnie masy serowej. Masę serową przelewam na ciasteczkowy spód, następnie piekę w temperaturze 150ºC przez 45 minut. Sernik po upieczeniu powinien mieć równą, lekka spierzchniętą powierzchnię. W razie konieczności można wydłużyć lekko czas pieczenia. Ciasto wyjmuję z piekarnika i studzę.
Krem pistacjowy: Śmietanę ubijam na gęsty krem. Następnie dodaję ser Mascarpone oraz krem pistacjowy. Całość mieszam i wykładam na wierzch sernika, który posypuję posiekanymi pistacjami. Odstawiam do lodówki do ściśnięcia kremu.
Notatki
Ser Mascarpone oraz śmietana kremówka powinny być dobrze schłodzone. Zamiast ciastek zbożowych wykorzystuję również zblendowane płatki czekoladowe typu Chocapic. Krem pistacjowy kupuję zazwyczaj w Lidlu (ma konsystencję Nutelli).
2 komentarze
Zdjęcia to dzieło sztuki, a kolory przemawiają tak bardzo, że niemal czujemy smak Twojego sernika. Świetny pomysł na takie połączenie migdałów, pistacji i mascarpone – jesteśmy zdecydowanie na tak! 🙂
Dziękuję <3 Sernik jest obłędny! Bardzo słodki, ale w końcu to ciasto - musi być słodkie 😉