Migdałowy sernik z pistacjowym kremem Mascarpone
Składniki
Spód:
200 g ciastek zbożowych
100 g masła
Masa serowa:
500 g twarogu półtłustego, mielonego
250 ml śmietany kremówki 36%
3 duże jajka
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1 buteleczka aromatu migdałowego
3 łyżki mąki pszennej
Krem pistacjowy:
200 g kremu pistacjowego
250 g sera Mascarpone
250 ml śmietany kremówki 36%
100 g pistacji
Przygotowanie
Spód: Masło roztapiam w rondelku. Ciastka miksuję w malakserze. Następnie dodaję masło i całość dobrze mieszam.
Dno i boki formy o średnicy 26 cm wylepiam dokładnie ciasteczkową masą. Spód podpiekam w piekarniku w temperaturze 175ºC przez 10-12 minut.
Masa serowa: Wszystkie składniki umieszczam w misie miksera i łączę ze sobą. Miksuję na średnich obrotach i niezbyt długo, żeby nie napowietrzać niepotrzebnie masy serowej. Masę serową przelewam na ciasteczkowy spód, następnie piekę w temperaturze 150ºC przez 45 minut. Sernik po upieczeniu powinien mieć równą, lekka spierzchniętą powierzchnię. W razie konieczności można wydłużyć lekko czas pieczenia. Ciasto wyjmuję z piekarnika i studzę.
Krem pistacjowy: Śmietanę ubijam na gęsty krem. Następnie dodaję ser Mascarpone oraz krem pistacjowy. Całość mieszam i wykładam na wierzch sernika, który posypuję posiekanymi pistacjami. Odstawiam do lodówki do ściśnięcia kremu.
Notatki
Ser Mascarpone oraz śmietana kremówka powinny być dobrze schłodzone.
Zamiast ciastek zbożowych wykorzystuję również zblendowane płatki czekoladowe typu Chocapic.
Krem pistacjowy kupuję zazwyczaj w Lidlu (ma konsystencję Nutelli).