Korzenne pierniczki świąteczne z miodem i czekoladą
Składniki
ok. 530 g mąki pszennej
200 g masła
130 g cukru pudru
½ szklanki płynnego miodu
½ szklanki ciemnego kakao
ok. 65 g gorzkiej czekolady (min. 70%)
1 duże jajko
¾ łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika
szczypta soli
Przygotowanie
Mąkę, cukier puder, kakao, sodę, sól oraz przyprawę do piernika przesiewam do miski i dokładnie mieszam.
W rondelku na małym ogniu rozpuszczam masło, czekoladę oraz miód, mieszając do momentu, aż wszystko się rozpuści i połączy w jednolitą masę. Odstawiam do ostudzenia.
Do suchych składników dodaję roztrzepane wcześniej jajko oraz czekoladową masę z miodem. Całość miksuję do połączenia składników, następnie ugniatam chwilę w rękach, aż ciasto zrobi się plastyczne.
Przygotowane ciasto zawijam w folię spożywczą i schładzam w zamrażalniku ok. 30 minut. Następnie schłodzone ciasto dzielę na 4 części i po kolei - 1 część wałkuję, reszta chłodzi się w lodówce. Ciasto wałkuję na grubość ok 3-4 mm. Za pomocą specjalnych foremek, wykrawam kształty pierniczków i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odległości między ciasteczkami. Powtarzam tę czynność z każdą częścią ciasta z lodówki.
Piekarnik rozgrzewam do temperatury 175°C bez termoobiegu i piekę pierniczki ok. 10 minut, podglądając, czy się nie przypalają. Upieczone ciastka wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce.
Ostudzone ciastka dekoruję dowolnie cukrem pudrem lub lukrem i cukrowymi ozdobami. Wystudzone ciasteczka przekładam do metalowej puszki. W ten sposób przechowywane mogą być nawet kilka tygodni. Ciasteczka, dzięki kakao i gorzkiej czekoladzie nie są bardzo słodkie, powinny też być średnio twarde i kruche.
Rzućcie okiem na pozostałe świąteczne przepisy!
Korzystasz z mojego przepisu? Zostaw komentarz! I daj znać, jak Ci smakowało 😉