Kanapa z łososiem, Mozzarellą i szparagami z sosem z kaparów
Składniki
1 bułka
garść sałaty z rukolą
60 g łososia
3-4 zielone szparagi
2 plastry sera Mozzarella
1 łyżka masła
sos remoulade:
3 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy figowej
1 posiekany ogórek kiszony
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
3 łyżki kaparów
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka posiekanego szczypiorku
świeżo mielona sól i pieprz
Przygotowanie
Wszystkie składniki na sos mieszam ze sobą, odstawiam do lodówki.
Łososia obieram ze skóry, myję. Następnie skrapiam sokiem z cytryny, doprawiam do smaku świeżo mieloną solą i pieprzem. Piekę w piekarniku w temperaturze 200°C około 15-20 minut.
Szparagi myję, obieram (jeśli są grube i jest taka potrzeba), końcówki odcinam. Masło roztapiam na patelni, układam szparagi, doprawiam solą, pieprzem i świeżo mielonym czosnkiem. Smażę, aż uzyskają jasny, zielony kolor i będą miękkie.
Bułkę przekrajam na pół. Obie połówki smaruję obficie przygotowanym sosem z kaparami. Następnie układam sałatę, łososia, szparagi i Mozzarellę, przykrywam drugą częścią bułki, a całość spinam długą wykałaczką.