
Kanapa z łososiem, Mozzarellą i szparagami z sosem z kaparów
Paula Simińska kanapki/burgery Kanapa z łososiem, Mozzarellą i szparagami z sosem z kaparów European Print This
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania:
Nutrition facts:
200 calories
20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 2 voted )
Składniki
- 1 bułka
- garść sałaty z rukolą
- 60 g łososia
- 3-4 zielone szparagi
- 2 plastry sera Mozzarella
- 1 łyżka masła
- sos remoulade:
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy figowej
- 1 posiekany ogórek kiszony
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 3 łyżki kaparów
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- świeżo mielona sól i pieprz
Przygotowanie
Wszystkie składniki na sos mieszam ze sobą, odstawiam do lodówki.
Łososia obieram ze skóry, myję. Następnie skrapiam sokiem z cytryny, doprawiam do smaku świeżo mieloną solą i pieprzem. Piekę w piekarniku w temperaturze 200°C około 15-20 minut.
Szparagi myję, obieram (jeśli są grube i jest taka potrzeba), końcówki odcinam. Masło roztapiam na patelni, układam szparagi, doprawiam solą, pieprzem i świeżo mielonym czosnkiem. Smażę, aż uzyskają jasny, zielony kolor i będą miękkie.
Bułkę przekrajam na pół. Obie połówki smaruję obficie przygotowanym sosem z kaparami. Następnie układam sałatę, łososia, szparagi i Mozzarellę, przykrywam drugą częścią bułki, a całość spinam długą wykałaczką.