Puszyste jogurtowe pancakes z jagodami

by Paula Simińska
2k views

Odkąd pamiętam w moim domu w czasie lata królowały jagody. Moja mama je uwielbia, a i ja musiałam polubić ze względu na problemy ze wzrokiem (wiedzieliście, że jagody są dobre na oczy?). Pamiętam, że jako dziecko wraz z mamą, babcią i ciotkami wyruszałyśmy latem do lasu w poszukiwaniu jagód i grzybów. Teraz z perspektywy czasu wiem, że nie chodziło w tej wyprawie o zebranie pełnego koszyka owoców, czy podgrzybków, ale o wspólnie spędzony czas na łonie natury. Choć dziś do lasu nie chodzę (fobia przed wszelkim robactwem zwyciężyła) bardzo miło wspominam te letnie wypady z czasów dzieciństwa. Właśnie z nimi kojarzy mi się smak jagód, bez których nie wyobrażam sobie lata. Najbardziej lubię jeść same jagody posypane lekko cukrem – najlepszy smak dzieciństwa ♥ Dziś jednak mam dla Was przepis na pyszne śniadanie z jagodami w roli głównej – puszyste, jogurtowe pancakes z jagodami.

Puszyste jogurtowe pancakes z jagodami

Drukuj
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 voted )

SKŁADNIKI

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 duże jajka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżki miodu
  • 175 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g świeżych jagód

PRZYGOTOWANIE

Jogurt mieszam z jajkami i cukrem za pomocą rózgi kuchennej. Bezpośrednio przez sitko dodaję makę z proszkiem do pieczenia i mieszam delikatnie do połączenia składników i uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Dodaję jagody i całość delikatnie mieszam rózgą.

Rozgrzewam patelnię teflonową (lub inną z nieprzywierającą powłoką) i wykładam 2-3 łyżki ciasta na jednego placka. Smażę na średnim ogniu do czasu aż pancakes urosną i się zarumienią. Można je smażyć beztłuszczowo, jednak ja użyłam odrobinę oleju kokosowego.

Po 2-3 minutach przekładam placka na drugą stronę i smażę do zarumienienia. Przed smażeniem kolejnego oczyszczam patelnię z resztek ciasta, jeśli są.

Gotowe!

Korzystasz z tego przepisu?
Podziel się zdjęciem i oznacz mnie na Instagramie @fooddiarypl.

Rzućcie też koniecznie okiem na klasyczną wersję placków – american pancakes.

You may also like

25 komentarzy

Gosia 31 lipca 2016 - 20:20

Pankejki + Jagody! Ideał! Również mam miłe wspomnienia z czasów dzieciństwa i wędrówek po lesie w poszukiwaniu grzybów i owoców… teraz boję się kleszczy, ale raz do roku staramy się z Mężem wybrać na grzybobranie 🙂

odpowiedź
Paula Ludwiczuk 31 lipca 2016 - 23:49

Ja mam świetną ścieżkę rowerową wzdłuż lasu – to mi wystarcza 😉

odpowiedź
Edyta moj-kawalek-podlogi 31 lipca 2016 - 21:08

Nie mogę się napatrzeć na te Twoje zdjęcia! <3 A pancakes jak zwykle boskie! Jeszcze w połączeniu z jagodami lub borówkami to już totalna bajka 🙂

odpowiedź
Paula Ludwiczuk 31 lipca 2016 - 23:50

Dziekuję <3 Wciąż się uczę 😉 A te pankejki z jagodami są naprawdę mega … słodkie! <3

odpowiedź
Madame Malonka 31 lipca 2016 - 23:06

Bardzo fajna propozycja. Lubię, kiedy owoce są już wymieszane w cieście. Mam zamówienie na pancakes, to chyba zrobię w kolejny weekend z borówkami 🙂

odpowiedź
Paula Ludwiczuk 31 lipca 2016 - 23:50

Polecam! Przepis jest prosty, a placki wychodzą obłędne 😉

odpowiedź
Madame Malonka 1 sierpnia 2016 - 07:51

Wierzę, bo wyglądają super! Też lubię robić pancakes na jogurcie lub kefirze, zawsze są puszyste <3

odpowiedź
Agnieszka 1 sierpnia 2016 - 11:28

Co tu dużo mówić, a raczej pisać są po prostu idealne 🙂

odpowiedź
Angelika_Monika Candy Pandas 1 sierpnia 2016 - 13:32

My też kiedyś chętniej do lasu się wybierałyśmy ale teraz wspominając ten czas od razu nam się przypominają te gigantyczne pająki czające się między drzewami xD Placki idealne na śniadanie, obiad i kolację 😀

odpowiedź
Aleksandra Stawarz 1 sierpnia 2016 - 20:30

Wyglądają cudownie! Kocham pankejki i jagody, więc to połączenie wprost idealne. Puszyste i z ślicznymi fioletowymi plamkami od owoców – pycha!

odpowiedź
justpointofview.weebly.com 2 sierpnia 2016 - 10:43

Yummmy! Prosty przepis, niekomplikowane wykonanie – w sam raz dla mnie 🙂

odpowiedź
Gabriela 3 sierpnia 2016 - 08:44

Uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki czy naleśniki, a jagody to zdecydowanie moje ukochane owoce więc nie pozostaje mi chyba nic innego jak z robić takie pyszności na obiad. <3

odpowiedź
Paula Ludwiczuk 3 sierpnia 2016 - 14:04

Przepis jest bardzo prosty! Polecam 😉

odpowiedź
GeeWay 3 sierpnia 2016 - 12:35

jej wyglada pysznie!

odpowiedź
Paula Ludwiczuk 3 sierpnia 2016 - 14:04

<3

odpowiedź
Zawsze na obcasach 3 sierpnia 2016 - 15:47

Takie niby zwykłe pankejki a jak wykwintnie wyglądają 🙂

odpowiedź
Ugotowanepozamiatane.pl 3 sierpnia 2016 - 18:25

Nie jestem zbyt dobra w obracaniu na patelni, ale będę musiała spróbować

odpowiedź
Anna Choińska 4 sierpnia 2016 - 17:48

Wygląda smakowicie!

odpowiedź
Izabela Misztal 6 sierpnia 2016 - 11:56

Piękne zdjęcia 🙂 Naleśniki wyglądają smakowicie, ja zawsze przy robieniu podobnych cudów największy problem ma z odpowiednim przerzuceniem na drugą stroną, żeby uzyskać taki ładny kształt.

odpowiedź
Paula Ludwiczuk 6 sierpnia 2016 - 17:11

Dziękuję :-* Ja też mam z tym problem, ale się nie poddaję 😉 Jak to mówią – praktyka czyni mistrza!

odpowiedź
Anna M 8 sierpnia 2016 - 15:50

ooo jakie słodziutkie placuszki – zdjęcia smakowite!
pozdrawiam

odpowiedź
Marta Mytych | Veganama 9 sierpnia 2016 - 10:25

Śliczne zdjęcia, my również uwielbiamy placuszki (tylko w wersji wegańskiej) 😉

odpowiedź
Be4ealthy 12 lipca 2020 - 13:57

Idealne na obecny sezon jagodowy <3
Koniecznie wypróbuje przepis

odpowiedź
Aneta 29 lipca 2020 - 09:41

Ile z tego wychodzi placuszków ?

odpowiedź
Paula Simińska 30 lipca 2020 - 21:32

Tyle, ile na zdjęciu 🙂

odpowiedź

Zostaw komentarz