Odkąd pamiętam w moim domu w czasie lata królowały jagody. Moja mama je uwielbia, a i ja musiałam polubić ze względu na problemy ze wzrokiem (wiedzieliście, że jagody są dobre na oczy?). Pamiętam, że jako dziecko wraz z mamą, babcią i ciotkami wyruszałyśmy latem do lasu w poszukiwaniu jagód i grzybów. Teraz z perspektywy czasu wiem, że nie chodziło w tej wyprawie o zebranie pełnego koszyka owoców, czy podgrzybków, ale o wspólnie spędzony czas na łonie natury. Choć dziś do lasu nie chodzę (fobia przed wszelkim robactwem zwyciężyła) bardzo miło wspominam te letnie wypady z czasów dzieciństwa. Właśnie z nimi kojarzy mi się smak jagód, bez których nie wyobrażam sobie lata. Najbardziej lubię jeść same jagody posypane lekko cukrem – najlepszy smak dzieciństwa ♥ Dziś jednak mam dla Was przepis na pyszne śniadanie z jagodami w roli głównej – puszyste, jogurtowe pancakes z jagodami.
Jogurt mieszam z jajkami i cukrem za pomocą rózgi kuchennej. Bezpośrednio przez sitko dodaję makę z proszkiem do pieczenia i mieszam delikatnie do połączenia składników i uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Dodaję jagody i całość delikatnie mieszam rózgą. Rozgrzewam patelnię teflonową (lub inną z nieprzywierającą powłoką) i wykładam 2-3 łyżki ciasta na jednego placka. Smażę na średnim ogniu do czasu aż pancakes urosną i się zarumienią. Można je smażyć beztłuszczowo, jednak ja użyłam odrobinę oleju kokosowego. Po 2-3 minutach przekładam placka na drugą stronę i smażę do zarumienienia. Przed smażeniem kolejnego oczyszczam patelnię z resztek ciasta, jeśli są. Gotowe!
Puszyste jogurtowe pancakes z jagodami
Paula Simińska
Odkąd pamiętam w moim domu w czasie lata królowały jagody. Moja mama je uwielbia, a i ja musiałam polubić ze względu na…
przepisy
Puszyste jogurtowe pancakes z jagodami
European
Print This
Składniki
Przygotowanie
Rzućcie też koniecznie okiem na klasyczną wersję placków – american pancakes.
26 komentarzy
Pankejki + Jagody! Ideał! Również mam miłe wspomnienia z czasów dzieciństwa i wędrówek po lesie w poszukiwaniu grzybów i owoców… teraz boję się kleszczy, ale raz do roku staramy się z Mężem wybrać na grzybobranie 🙂
Ja mam świetną ścieżkę rowerową wzdłuż lasu – to mi wystarcza 😉
Nie mogę się napatrzeć na te Twoje zdjęcia! <3 A pancakes jak zwykle boskie! Jeszcze w połączeniu z jagodami lub borówkami to już totalna bajka 🙂
Dziekuję <3 Wciąż się uczę 😉 A te pankejki z jagodami są naprawdę mega … słodkie! <3
Bardzo fajna propozycja. Lubię, kiedy owoce są już wymieszane w cieście. Mam zamówienie na pancakes, to chyba zrobię w kolejny weekend z borówkami 🙂
Polecam! Przepis jest prosty, a placki wychodzą obłędne 😉
Wierzę, bo wyglądają super! Też lubię robić pancakes na jogurcie lub kefirze, zawsze są puszyste <3
Co tu dużo mówić, a raczej pisać są po prostu idealne 🙂
My też kiedyś chętniej do lasu się wybierałyśmy ale teraz wspominając ten czas od razu nam się przypominają te gigantyczne pająki czające się między drzewami xD Placki idealne na śniadanie, obiad i kolację 😀
Wyglądają cudownie! Kocham pankejki i jagody, więc to połączenie wprost idealne. Puszyste i z ślicznymi fioletowymi plamkami od owoców – pycha!
Yummmy! Prosty przepis, niekomplikowane wykonanie – w sam raz dla mnie 🙂
Uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki czy naleśniki, a jagody to zdecydowanie moje ukochane owoce więc nie pozostaje mi chyba nic innego jak z robić takie pyszności na obiad. <3
Przepis jest bardzo prosty! Polecam 😉
jej wyglada pysznie!
<3
Takie niby zwykłe pankejki a jak wykwintnie wyglądają 🙂
Nie jestem zbyt dobra w obracaniu na patelni, ale będę musiała spróbować
Ja też nie, dlatego placki przekładam za pomocą dwóch łopatek 😉
Wygląda smakowicie!
Piękne zdjęcia 🙂 Naleśniki wyglądają smakowicie, ja zawsze przy robieniu podobnych cudów największy problem ma z odpowiednim przerzuceniem na drugą stroną, żeby uzyskać taki ładny kształt.
Dziękuję :-* Ja też mam z tym problem, ale się nie poddaję 😉 Jak to mówią – praktyka czyni mistrza!
ooo jakie słodziutkie placuszki – zdjęcia smakowite!
pozdrawiam
Śliczne zdjęcia, my również uwielbiamy placuszki (tylko w wersji wegańskiej) 😉
Idealne na obecny sezon jagodowy <3
Koniecznie wypróbuje przepis
Ile z tego wychodzi placuszków ?
Tyle, ile na zdjęciu 🙂