Odkąd zaczęłam gotować zwracam większą uwagę na to, co ląduje na moim talerzu i jakie ma to znaczenie dla mojego organizmu. Stale pogłębiam swoją wiedzę nie tylko w temacie ukochanej fotografii kulinarnej, ale i samego żywienia. Ilość książek w moim domu na ten temat autentycznie zaczyna mnie przerażać. Ale poszerzanie wiedzy na temat żywienia ma naprawdę ogromne plusy. Jeszcze niedawno jedynymi przyprawami, jakie znałam i jakich używałam były sól, pieprz, czosnek i ta do kurczaka 😉 Im więcej czytam o przyprawach, tym większą mam ochotę na eksperymentowanie z nimi. W swojej kuchni mam ponad 30 różnych, suszonych przypraw i 8 świeżych, w doniczkach, które stale wykorzystuję podczas przyrządzania posiłków. Stale też pogłębiam swoją wiedzę na temat przypraw, które na co dzień stosuję w swojej kuchni. I byłam naprawdę zaskoczona tym, jak ważne w naszym posiłku są właśnie przyprawy. Wiele z nas używa przypraw, wykorzystując ich właściwości smakowe, kompletnie nie mając świadomości, jakie kryją właściwości zdrowotne. Dla Was i dla samej siebie przygotowałam zestawienie najważniejszych przypraw dla naszego organizmu z podziałem na 3 kategorie: przyprawy czerwone, zielone i żółte.
przyprawy czerwone
Zaliczamy do nich chili, pieprz czarny, paprykę ostrą oraz słodką, a także pepperoni i curry.
Czerwone przyprawy działają agresywnie na naszą tkankę tłuszczową (jestem im za to naprawdę wdzięczna!). Zawarta w nich kapsaicyna przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczu. Dzięki nim, spożywając posiłek spalamy jednocześnie kalorie. Rewelacja! 🙂
przyprawy zielone
Zaliczamy do nich bazylię, moje ukochane oregano, które stosuję do wszystkiego, czosnek, zioła prowansalskie, szałwię, tymianek i miętę.
Przyprawy z zielonej grupy działają stabilizująco i łagodząco na żołądek, zmniejszają dolegliwości dyspeptyczne, jednocześnie łagodnie stymulując trawienie pokarmu. Przyprawy te wspomagają również pracę jelit, a także regulują pracę żołądka.
przyprawy żółte
Zaliczamy do nich imbir, cynamon i kardamon.
Przyprawy stymulują pracę przewodu pokarmowego. Ponadto ułatwiają trawienie poprzez stymulację wydzielania soków żołądkowych. Poprawiają także krążenie, przez co dają poczucie przypływu energii i hamują apetyt, zapobiegając chęci podjadania.
z czym łączyć przyprawy i zioła w kuchni?
anyż
ciasto kawowe, słodkie chleby, kompoty owocowe, wołowina, cielęcina, wiejski ser
bazylia
dania z pomidorami, groszek, szpinak, sałata, zupa fasolowa, baranina, wołowina, cielęcina, krewetki, sosy pomidorowe, spaghetti, suflety, omlety
cynamon
słodkie bułeczki, muffiny, ciasteczka, ciastka, tapioka, puddingi czekoladowe, kawa, ciasta owocowe, gorąca czekolada, słodkie ziemniaki, dynia
czosnek
mięsa, ryby, sosy pomidorowe, sosy sałatkowe, sosy sałatkowe, grillowane warzywa
estragon
marynaty do mięs, sałatki, omlety, ryby, zupa pomidorowa, brokuły, szparagi, kalafior, kapusta, drób
gałka muszkatołowa
donaty, puddingi, bita śmietana, lody, pieczone banany, pasztety, ciasto dyniowe, szpinak, pieczone mięsa
goździki
szynka, pieczona wieprzowina, marynowane owocoe, ciasto jabłkowe i dyniowe, buraczki, zupa krem z pomidorów i groszku, gorąca herbata, grzane wino i piwo
kminek
chleb, kapusta, ziemniaki, mięsa
kolendra
zupy z warzyw strączkowych, potrawy mięsne, sałaty
koperek
pieczone i gotowane ziemniaki, twarożki, ryby, sosy do ryb, ogórki kiszone, młoda kapusta, sałatki ziemniaczane
kurkuma
pikle, marynaty, dressingi do sałat, ryby, owoce morza
liście laurowe
buraczki, gotowana marchew, zupy warzywne, wołowina, cielęcina, baranina, gotowany kurczak, marynaty
majeranek
biały barszcz, żurek, pieczone mięsa, ryby, pieczarki
mięta
galaretki, lody, sałatki owocowe, sałatyka z sera wiejskiego, kapusta, marchew, woda
oregano
pizza, sosy pomidorowe, pieczeń wołowa, opiekana i pieczona jagnęcina i cielęcina, ryby, szpinak, sosy warzywne
papryka
pizza, kiełbasa, kuchnia włoska, hiszpańska, węgierska i meksykańska
pietruszka
zupy, sałatki, mięsa, ryby (szczególnie tuńczyk), sosy, omlety
rozmaryn
pieczona jagnięcina, wołowina, wieprzowina, drób, łosoś, pieczone ziemniaki, zielony groszek
szafran
ryż, słodkie bułeczki, wywary z ryb, zupy z kurczaka, ciasta (np. marchewkowe)
szałwia
wszystkie dania wieprzowe, nadzienia do dań z ryb i drobiu, ciemne sosy, francuskie dressingi, pomidory, groszek
tymianek
żwieże pomidory, zupy warzywne, krokiety, karczochy, grzyby, ziemniaki, sosy na bazie owoców morza, cebula
imbir
dania z kuchni azjatyckiej i indyjskiej, ciastka, puddingi, kompoty, pasztety, marynaty, grzane wino i piwo