Grzane wino - przepis na grzaniec z wina z pomarańczą
Składniki
1 butelka półsłodkiego wina ( 750 ml )
2 pomarańcze
kilka goździków
1/2 laski cynamonu lub 2 łyżeczki cynamonu w proszku
szczypta imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka miodu
Przygotowanie
Pomarańcze dokładnie myję i sparzam gorącą wodą. Następnie kroję je w plastry, w które wbijam po kilka goździków (głęboko, żeby nie wypadły podczas mieszania w garnku).
Do garnka przelewam wino, dodaję pomarańcze i całość podgrzewam na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby wino się nie przypaliło. Gdy wino będzie już ciepłe - dodaję przyprawy i miód i podgrzewam mojego grzańca, aż będzie gorący. Gotowego grzańca przelewam do kieliszków, a pozostałe w garnku wino przykrywam. Przed kolejnym podaniem podgrzewam je chwilę na małym ogniu, aby wino cały czas było gorące.
Notatki
Ważne jest, aby nie zagotować wina! Powinno się je podgrzewać w temperaturze do 80°C - w wyższej temperaturze dochodzi do wrzenia, podczas którego następuje proces utraty aromatu wina.
Ja nie przepadam za winem wytrawnym, dlatego mój grzaniec zawsze jest przygotowywany na bazie wina słodkiego lub półsłodkiego. Jeśli wolicie wytrawne - do składników powinnyście dodać trochę cukru brązowego lub waniliowego. Najbardziej rozgrzewającym składnikiem grzańca - poza samym winem - jest imbir. To od Was, więc zależy, ile go dodacie i jak mocno Wasze grzane wino będzie "grzało" 😉