Czekoladowe ciasto z herbatnikami i kawowym kremem Mascarpone – bez pieczenia!

by Paula Simińska
53262 wyświetleń

Jestem ogromnym łasuchem i zdecydowanie najbardziej lubię przygotowywać w kuchni różnego rodzaju słodkie wypieki. Moim ulubionym ciastem jest bez dwóch zdań czekoladowa beza Pavlova z borówką amerykańską. Ale uwaga! Ciacho z dzisiejszego przepisu mocno depcze Pavlovej po piętach. Nie dość, że wygląda cudnie, jak beza, smakuje cudnie, jak beza, to jeszcze robi się je zdecydowanie łatwiej i szybciej niż bezę 🙂

Robiąc po raz pierwszy czekoladowe ciasto z herbatnikami i kawowym kremem Mascarpone nie zdążyłam zrobić zdjęć – od razu zniknęło! Na szczęście za drugim razem ciasto smakowało tak dobrze, jak za pierwszym!

CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA!CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA!

CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA!
CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA! CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA! CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA! CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA!

CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA!
CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA! CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA!CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA! CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA! CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA!CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA! CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA! CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA! CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA!

42 komentarze
17

Zobacz także

42 komentarze

Radosna Chata 8 listopada 2016 - 09:26

Wygląda wprost obłędnie 😀

Reply
PAULA SIMIŃSKA 9 listopada 2016 - 13:59

🙂 :-*

Reply
Paulina 8 listopada 2016 - 09:29

Jaka to jest kawa? Rozpuszczalna? Bo w masie nie widać jej.

Reply
PAULA SIMIŃSKA 9 listopada 2016 - 13:59

Tak, użyłam rozpuszczalnej. Nie widać, bo dodałam tylko jedną łyżkę – nie przepadam za kawą, ale w tym wydaniu chciałam dać jej szansę 😉 Dzięki małej ilości kawy czuć jej posmak, ale krem nie jest nią zdominowany, dzięki czemu ciacho smakuje też osobom, które za smakiem kawy nie przepadają 😉

Reply
Kasia 8 listopada 2016 - 09:31

Wygląda bosko i jestem pewna, że równie dobrze smakuje! 🙂 Czy myślisz, że możnaby zastosować jakąś alternatywny podkład zamiast herbatników, żeby mogły je zjeść osoby na diecie bezglutenowej? Jeśli miałabyś przepis na podkład z mączki migdałowej lub tp. to chętnie skorzystam 🙂

Reply
PAULA SIMIŃSKA 9 listopada 2016 - 13:56

Myślę, że wystarczyłoby wybrać herbatniki bez glutenu 😉 Jest ich mnóstwo w sklepach ekologicznych (również online). Polecam wypróbować, bo ciacho naprawdę robi robotę 😉

Reply
esPe 8 listopada 2016 - 09:39

Wygląda obłędnie 🙂

Reply
PAULA SIMIŃSKA 9 listopada 2016 - 13:54

A jak smakuje! 😉

Reply
Iwona Siekierska 8 listopada 2016 - 12:12

Też robię takie ciasto, tylko zamiast cherbatników używam domowych, kruchych ciastek (zawsze jakieś zostaną), zamiast czekolady daję karob i olej kokosowy a mascarpone i śmietankę mieszam w równych proporcjach 🙂 Podejrzewam, że Twoje ciasto jest równie pyszne!

Reply
PAULA SIMIŃSKA 9 listopada 2016 - 13:53

Hmm brzmi pysznie 😀

Reply
Małgorzata Hert 8 listopada 2016 - 12:31

Ciasto wygląda wspaniale, zdjęcia kuszące. 🙂

Reply
PAULA SIMIŃSKA 9 listopada 2016 - 13:53

Ciacho jest pyszne! Polecam wypróbować :-*

Reply
Oksana 6 stycznia 2020 - 08:38

Właśnie wzięłam śmietankę 36% a nie śmietanę i nie udała mi się masa serowa 🙁 niby brakuje jej żelatyny. Bo jest płynąca. Nie wiem jak to teraz uratować. Ehh

Reply
A 20 maja 2019 - 10:55

Witam czy zamiast kawy rozpuszczalnej moze być zwykła

Reply
Paula Simińska 21 maja 2019 - 09:12

Może 🙂

Reply
Izabela K. 30 grudnia 2016 - 10:37

Ciasto wyglada rewelacyjnie.

Reply
Magda 18 sierpnia 2017 - 17:01

Fajne ciacho, a co proponujesz zamiast kawy???

Reply
Lorene Schober 5 stycznia 2018 - 22:27

Could I get this recipe in English?

Reply
Jolly 18 grudnia 2018 - 06:15

A mi spod się udał a masa serowa nie! Nie wiem jak to stało? Czyżby czegoś tu brakuje

Reply
Paula Simińska 18 grudnia 2018 - 16:45

Serio? A śmietana i ser były schłodzone? Co dokładnie nie wyszło?

Reply
Ana 8 września 2019 - 13:56

Czy kawa naturalna nie powinna być zaparzona i ostudzona?

Reply
Paula Simińska 11 września 2019 - 11:09

Być może – ja wsypuję odrobinę surowej, zmielonej kawy. Nie odczuwam żadnych skutków ubocznych 🙂

Reply
ewa 21 października 2019 - 22:38

Witam,
czy jakis inny dzem polecasz zamiast wisniowego?

Reply
Paula Simińska 28 października 2019 - 13:59

W zasadzie każdy kwaskowy. Chodzi o to, żeby przełamać trochę słodycz spodu i kremu 🙂

Reply
Herbatniki 26 października 2019 - 23:33

Jakie herbatniki polecasz? Spod nie wyszedł najlepszy i czuje się zawiedziona 🙁

Reply
Paula Simińska 28 października 2019 - 14:04

Zawsze używałam czekoladowych Bonitek z Biedry, które zostały właśnie wycofane :/ Ale generalnie to raczej nie ma znaczenia – ważniejsze są proporcje ciastek do masła – pokruszone ciastka w połączeniu z masłem nie mogą się za bardzo kleić, bo jak zastygną to stwardnieją i ciężko będzie spód pokroic i pogryźć. Z kolei, jak masa będzie zbyt sypka, to nie przyklei się do tortownicy.

Reply
Michalina 27 października 2019 - 16:50

Skorzystałam z Pani przepisu i wyszło pysznie, tylko zgapiłam i kupiłam śmietankę 30% czy to mogło zmienić smak jakkolwiek???

Reply
Paula Simińska 28 października 2019 - 14:05

Myślę, że nie 🙂 Ja kupuję 36% bardziej ze względu na gęstość – łatwiej ją ubić i mam wrażenie, że się lepiej trzyma 🙂

Reply
Sylwis 11 grudnia 2019 - 21:56

Dlaczego widzę tylko składniki a nie widzę jak to wykonać?

Reply
Kasia 21 grudnia 2019 - 14:29

Przepraszam, bardzo chciałabym zrobić to ciasto, ale nie wyświetla mi się przygotowanie, mogę się tylko domyślać co robić po kolei 🙁

Reply
vemeber345 22 grudnia 2019 - 19:22

Hej, widzę tylko listę składników. Nie pojawia się część ze sposobem przygotowania.

Reply
Joanna 25 stycznia 2020 - 18:52

To ciasto to mój faworyt!! Jest genialne, dzięki za przepis. Z dżemem jagodowym równie pyszne. Polecam!

Reply
Dalia 22 marca 2020 - 17:19

Czy tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia?

Reply
Paula Simińska 23 marca 2020 - 10:35

Nie 🙂

Reply
Marcelina 21 maja 2020 - 22:17

Czy masa dlugo utrzymuje swoja puszystosc i konsystencje taka jak na zdjeciu? Chcialabym aby ciasto przetrwalo 40 min bez lodówki, nie wiem czy to mozliwe. Jak to z takimi masami jest? Pozdrawiam

Reply
Paula Simińska 26 maja 2020 - 11:26

Tak, dzięki temu, że nie jest to sama bita śmietana, ale również ser Mascarpone. U mnie ciasto zawsze stoi na stole – może zrobi się odrobinę ” luźniejsze”, ale napewni się nie rozpłynie.

Reply
Jo 2 czerwca 2020 - 09:59

Pyyyyszne! Bardzo Ci dziękuję. Trafiłam tu przez przypadek i od razu taki hit To ciasto wchodzi do mojego domowego menu
Zrobilam już dwa razy.
Pierwszym razem zrobiłam spód ze zwykłych białych herbatników plus czekolada plus orzechy i różne suszone owoce, ale nie za dużo i drobno posiekane. Masę z kolei zrobiłam z 30%, ale dałam podwójną porcję serka. Wyszła bardziej lejąca, mimo to trzymała fason
Za drugim razem zrobiłam z 36% i jednego serka. 36 – tka tak się pięknie ubiła i nabrała masy, że nie trzeba było dodawać kolejnego serka..
Mężowi bardzo smakowało, a jest wybredny
Moim zdaniem masa za pierwszym razem była mniej „stabilna”, ale bardziej kremowa, delikatna. Ciasto jednak musiało być ciągle w lodówce.
Za drugim razem masa była dużo bardziej sztywniejsza – jak dla mnie jednak chyba spróbuję jeszcze raz z 30% i podwójną porcją serka. Może po prostu dlatego, że lubię jeszcze bardziej delikatniejsze desery
Jakkolwiek w obu przypadkach przepychota i naprawdę polecam ten przepis! I wspaniale, że nie trzeba piec!
Dziękuję

Reply
Paula Simińska 11 czerwca 2020 - 13:30

Miód na me uszy! To ciasto jest hitem u każdego, kto je zrobi! Słowo!
Co do konsystencji – spróbuj może z dwoma serkami i śmietaną 36%? Krem będzie bardziej sztywny 🙂
Pozdrawiam serdecznie!

Reply
Marcelina 3 czerwca 2020 - 09:09

Dziękuję! 🙂

Reply
M 6 czerwca 2020 - 19:50

Bardzo smaczne ciasto, jedyny minus to bardzo twardy spód, ciężko się kroiło

Reply
kornwalia 7 czerwca 2020 - 09:17

Ciasto wyszło bardzo smaczne, tylko spód był tak twardy, że ciężko się go kroiło. Jak można tego uniknąć?

Reply
Paula Simińska 11 czerwca 2020 - 13:31

Najważniejsze są proporcje ciastek do masła – pokruszone ciastka w połączeniu z masłem nie mogą się za bardzo kleić, bo jak zastygną to stwardnieją i ciężko będzie spód pokroić i pogryźć (co podejrzewam właśnie miało miejsce). Z kolei, jak masa będzie zbyt sypka, to nie przyklei się do tortownicy.

Reply

Zostaw komentarz

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie twoich danych przez tę stronę internetową.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Dowiedz się więcej

Polityka Prywatności