3 tabliczki gorzkiej czekolady (minimum 60% zawartości kakao) W rondelku na małym ogniu rozpuszczam margarynę, po czym dodaję połamaną na kawałki czekoladę. Całość, ciągle mieszając, rozpuszczam do jednolitej masy. Odstawiam do ostygnięcia na ok. pół godziny. W dużej misce mieszam całe jajka z cukrem, aż do rozpuszczenia. Dodaję mąkę, sól, aromat i miksuję. Na końcu dodaję rozpuszczoną czekoladę z margaryną i całość znowu miksuję do połączenia się składników. Ciasto przelewam do blachy-keksówki i piekę ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podczas pieczenia sprawdzam, czy ciasto nie rośnie - wówczas przekłuwam je delikatnie wykałaczką, żeby opadło. Ciasto powinno być mokre w środku i kruche, spieczone na wierzchu. Do pieczenia można wykorzystać też papier do pieczenia - wtedy ciasto będzie odrobinę węższe, ale nie przywiera do blachy. Ciasto smakuje wyśmienicie na gorąco - zaraz po upieczeniu, najlepiej z dodatkiem malin lub wiśni. Brownie można podawać również na zimno (schłodzone w lodówce) - wtedy jest bardziej ściśnięte. Smacznego!Czekoladowe brownie
Składniki
margaryna Kasia
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
3 jajka
aromat waniliowy
szczypta soliPrzygotowanie
10,2K
Korzystasz z tego przepisu?
Daj znać, jaki Ci smakowało! wrzuć fotkę i oznacz mnie na Instagramie @fooddiarypl
poprzedni wpis