Czekoladowa beza Pavlova z truskawkami

by Paula Simińska
702 wyświetleń

Przyznam się bez bicia, że jeszcze 2 lata temu nie potrafiłam zrobić żadnego ciasta poza sernikiem na zimno. Przeprowadzka na swoje spowodowała, że zaczęłam lubić gotowanie i pieczenie i kolejne eksperymenty sprawiają mi ogromną przyjemność. Jeszcze do niedawna mój piekarnik współpracował ze mną jedynie przy robieniu zapiekanek, ryb i innych pieczonych wynalazków – choć nie ukrywam, że „dotarcie się” zajęło nam trochę czasu. Niestety w przypadku ciast nadal kompletnie sie „nie dogadywaliśmy”. Na szczęście po kilku nieudanych wypiekach coś w nim pękło i teraz współpracuje ze mną bez zarzutu 🙂

czekoladowa beza Pavlova z truskawkamiczekoladowa beza Pavlova z truskawkami

Dziś przepis na jedno z moich ulubionych ciast – czekoladową bezę Pavlova. W bezie Pavlova zakochałam się bezwarunkowo już od pierwszego kęsa, choć decyzja o samodzielnej próbie wykonania tego małego, kulinarnego dzieła sztuki trwała dobrych kilka lat 🙂 Do jej wykonania podeszłam 3 razy. Za pierwszym właściwie wyręczyłam się mężem jako, że ma większe doświadczenie w kuchni – nie wyszło. Za drugim odpowiedzialność za ewentualną klęskę wzięłam na siebie i prawie się udało. Prawie. Zniechęcona na maksa i jednocześnie wkurzona jeszcze bardziej, że jakaś tam beza nie będzie podważać moich kulinarnych umiejętności (ha ha ) postanowiłam zrobić ostatnie podejście, bo jak to mówią do 3 razy sztuka. I wiecie co? Warto było! Beza wyszła obłędna. I każda kolejna wychodzi taka sama 😉

czekoladowa beza Pavlova z truskawkami

czekoladowa beza Pavlova z truskawkami

15 komentarzy
0

Zobacz także

15 komentarzy

Aleksandra Jedlińska 10 sierpnia 2015 - 11:12

Wygląda OBŁĘDNIE!!! Zawsze wydawało mi się, że zrobienie bezy jest ponad moimi możliwościami. 😉

Reply
PAULA SIMIŃSKA 10 sierpnia 2015 - 12:08

Mi też, ale za 3 razem wreszcie wyszła 🙂

Reply
Larte 10 sierpnia 2015 - 11:30

Czyli ta Pavlova wcale nie taka prosta. Muszę spróbować 🙂 Twoja wyglada pysznie.

Reply
PAULA SIMIŃSKA 10 sierpnia 2015 - 12:09

myślę, że to bardziej kwestia moich umiejętności, niż stopień trudności wykonania bezy 😉 pozdrawiam!

Reply
Różowa Patera 10 sierpnia 2015 - 13:19

U mnie w rodzinie Pavlova jest na pierwszym miejscu:) I jeszcze nie zdarzyło się, żeby coś zostało z mojej pavlovej na drugi dzień:) czekoladowej wersji nigdy nie robiłam ale może wszystko przede mną:) w tym roku zrobiłam jeszcze przepyszny serniczek z malinami i galaretką, jeśli jesteś zainteresowana to znajdziesz go u mnie na blogu. POZDRAWIAM SERDeCZNIE 🙂

Reply
Paula Simińska 26 czerwca 2019 - 13:36

Ja wolę czekoladową, bo nie jest taka mdła jak zwykła 🙂 Ale to prawda – beza nigdy nie zostaje na kolejny dzień 🙂

Reply
Wiktoria 10 sierpnia 2015 - 20:06

Wygląda tak smakowicie, a ja nie mogę sobie pozwolić 🙁

Reply
Gosia 21 maja 2016 - 11:40

Prezentuje się wyśmienicie! Ja zawsze się boję robić bezę. Raz wychodzi a raz nie. Ale jak już wyjdzie to rzeczywiście efekt jest wspaniały 🙂

Reply
Lifestyle And Beauty 13 czerwca 2016 - 14:35

Ja tam wolę bezy w postaci „czystej”, w sensie białko z cukrem, bez żadnych dodatków i innych ciast 🙂

Reply
PAULA SIMIŃSKA 14 czerwca 2016 - 17:23

To znaczy, że nie próbowałaś czekoladowej 😛

Reply
PUDDING CHIA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM - GODSPROMOTEME | BLOG LIFESTYLOWY 14 czerwca 2016 - 23:03

[…] dni temu mogliście zobaczyć przepis na obłędną, czekoladową bezę Pavlova z truskawkami. Dzisiaj mam dla Was prosty przepis na deser, oczywiście również z truskawkami w roli głównej […]

Reply
Martella (www.martella.com.pl) 15 czerwca 2016 - 10:11

Smakowite zdjęcia, aż ślinka cieknie! 🙂

Reply
TŁO DO FOTOGRAFII KULINARNEJ - GODSPROMOTEME | TRAVEL, FOOD & PHOTOGRAPHY DIARY 4 lipca 2016 - 14:22

[…] odbicia światła i rozświetlenia zdjęcia. Czarny stolik jako tło możecie zobaczyć czytając przepis na czekoladową bezę Pavlova. Jednego blatu użyłam jako stołu – drugiego, jako tło. Całość dała efekt bardzo […]

Reply
Justyna Mróz 8 czerwca 2019 - 19:06

Wygląda fenomenalnie <3

Reply
Paula Simińska 26 czerwca 2019 - 13:34

A jak smakujeeee <3

Reply

Zostaw komentarz

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie twoich danych przez tę stronę internetową.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Dowiedz się więcej

Polityka Prywatności