
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Paula Simińska Ciasto ze śliwkami i kruszonką ciasta Ciasto ze śliwkami i kruszonką European Print ThisSkładniki
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 g zimnego masła
- 2 jajka
- Środek:
- 600 g umytych śliwek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Dodatkowo:
- Cukier puder do dekoracji
Przygotowanie
Piekarnik nastawiam na 190°C (góra dół). Blachę wykładam papierem do pieczenia.
Umyte i osuszone śliwki przekrawam na pół i usuwam pestki. Gotowe śliwki przekładam do miski, posypuję mąką ziemniaczaną i całość dokładnie mieszam. Odstawiam.
Ciasto:
Mąkę, oba cukry, sól, proszek do pieczenia mieszam łyżką w głębokiej misy (od miksera). Schłodzone masło kroję w kostkę 1 cm x 1 cm, następnie dodaję do suchych składników. Ciasto zagniatam rękoma, aż do uzyskania efektu suchej kruszonki. Następnie dodaję jajka i za pomocą haka w mikserze wyrabiam ciasto kilka minut, aż będzie miało jednolitą masę i będzie odchodzić od misy.
Ciasto dzielę 1/3 do 2/3. Większą częścią wykładam blachę. Na wierzchu układam śliwki, skórką do dołu. Mniejszą część ciasta kruszę w dłoniach i rozrzucam równomiernie na śliwkach.
Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika, piekę 45 minut na środkowym ruszcie. Po upieczeniu ciasto wyjmuję z piekarnika i odstawiam do ostudzenia. Przed podaniem wierzch ciasta posypuję cukrem pudrem przy użyciu sitka.
Notatki
Użyłam blachy o wymiarach 28 cm x 24 cm.