
Ciasto marchewkowe
Paula Simińska Ciasto marchewkowe ciasta Ciasto marchewkowe European Print This
Nutrition facts:
200 calories
20 grams fat
Ocena 3.2/5
( 5 voted )
Składniki
- Ciasto:
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 150 ml oliwy z oliwek (może być olej)
- 300 g drobno startej marchewki
- 50 g posiekanych migdałów (mogą być inne, ale tylko na migdały nie jestem uczulona)
- 3 plastry pokrojonego ananasa (ja użyłam tych z puszki)
- 50 g wiórków kokosowych
- 200 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie przyprawy do ciasta marchewkowego Kamis (zamiast przyprawy może być cynamon i szczypta imbiru)
- szczypta soli
- Polewa:
- 125 g serka Philadelphia
- 50 g masła (miękkiego)
- 100 g cukru pudru
- Szklanka prażonych płatków migdałowych
Przygotowanie
Ciasto:
Jajka ubijam do podwojenia objętości. Dodaję cukier i ubijam kilka minut na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej i gładkiej masy. Następnie wciąż miksując dolewam oliwę z oliwek i jeszcze chwilę mieszam całość do połączenia składników.
Dodaję startą marchewkę, ananasa pokrojonego w kostkę, orzechy, wiórki kokosowe i mieszam. Nagrzewam piekarnik do 150 stopni (góra-dół).
W osobnej misce łączę mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do ciasta i sól, dokładnie mieszam. Przesypuję do miski z marchewką i chwilę miksuję do połączenia składników.
Prostokątną formę do ciasta wykładam papierem do pieczenia, przelewam ciasto i piekę 60 minut. Po upływie godziny wyjmuję ciasto z piekarnika do ostudzenia.
Polewa:
Serek ubijam z cukrem pudrem i pokrojonym w kostkę masłem. Odstawiam do lodówki na kilkanaście minut.
Ostudzone ciasto przekrawam na pół (pionowo). Dolną część smaruję cienko polewą, przykrywam górną częścią ciasta, a jej na wierzch wykładam resztę polewy. Ciasto posypuję płatkami migdałów. Przed podaniem odstawiam do lodówki.