Ciasto dyniowe z polewą Mascarpone
Składniki
Ciasto z dyni:
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
200 g masła
4 małe jajka
380 g mąki pszennej
250 g puree z dyni
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
125 g serka Philadelphia
50 g masła (miękkiego)
100 g cukru pudru
Szklanka prażonych płatków migdałowych lub posiekanych orzechów (tym razem użyłam orzeszków w karmelu)
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Przygotowanie
Do przygotowania ciasta z dyni będzie potrzebna przede wszystkim puree z pieczonej dyni. Odmiana nie ma większego znaczenia. Jak zrobić puree? Dynię kroję na kawałki, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiam oliwą i wkładam do nagrzanego piekarnika (temp. 185 stopni). Piekę przez ok. 25-30 minut, aż miąższ będzie można zdjąć ze skórki łyżeczką. Zebrany miąższ blenduję na gładki mus.
Do miski wkładam miękkie masło, cukier i cukier wanilinowy. Ucieram mikserem przez około minutę. Po tym czasie wbijam po jednym jajku (po każdym dokładnie ubijam).
Dodaję puree z dyni, cynamon, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Całość mieszam za pomocą łyżki.
Wsypuję mąkę pszenną i ponownie mieszam łyżką tylko do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 45-50 minut do suchego patyczka.
Polewa:
Serek ubijam z cukrem pudrem i pokrojonym w kostkę masłem. Odstawiam do lodówki na kilkanaście minut. Ostudzone ciasto smaruję kremem i obsypuję orzechami.