Sezon na dynię rozpoczął się na dobre. Ja między innymi właśnie za dynie i to, co można z nich wyczarować uwielbiam jesień. Ciekawa jestem, jakie są Wasze ulubione sposoby na wykorzystanie tego smacznego, jesiennego warzywa. Ja jeśli chodzi o dynię od lat mam swoje 3 ulubione potrawy. Numerem jeden bezapelacyjnie jest dla mnie słodko-ostra zupa krem z dyni. Często mrożę więcej dyni, żeby móc ją przyrządzać o każdej porze roku. Kolejnym moim dyniowym ulubieńcem są puszyste placuszki dyniowe na słodko, które świetnie sprawdzają się na śniadanie i kolację. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na trzeciego ulubieńca – chrupiący chlebek dyniowy z rodzynkami i mieszanką orzechów.
32 komentarze
Ależ on pysznie wygląda, koniecznie musze wypróbować taki przepis bo nie jadłam 😉
Koniecznie! 😉
Mam wrażenie, że najadłabym się samym suchym chlebkiem 😀
Zdecydowanie nie potrzebuje żadnych dodatków 🙂
Pięknie i zachęcająco on wygląda. U mnie sezon na dynie jeszcze się nie rozpoczął, ale zwykle robię zupę krem z dyni oraz kruche ciasteczka.
Jestem wielką fanką Twoich zdjęć.
O! A ja ciasteczek jeszcze nie robiłam. Masz jakiś sprawdzony przepis? Dziękuję <3 Miód dla moich uszu 😉
Postaram się wyciągnąć na przyszły tydzień, bo ten mam w rozjazdach.
Piękny chlebek, ja piekę ale z mąki orkiszowej pełnoziarnistej na zakwasie ale ten byłby pewnym urozmaiceniem, muszę wypróbować 🙂
Zakwas to dla mnie wyższa szkoła jazdy – ten chlebek jest banalnie prosty w przygotowaniu 😉
Mam całą dynie. Już wiem co z nią zrobić 🙂 By the way – zdjęcia pierwsza klasa!
Polecam też inne, dyniowe przepisy 😉 Dziękuję :-*
Mmmmm jak ciasto dyniowe 😀
Tak też trochę smakuje 😉
Pycha 🙂
Koniecznie spróbuj! 😉
Świetny chlebek, ma piękny kolor. Muszę taki upiec! 🙂
Poza pięknym kolorkiem jest też przepyszny 🙂
A jak smakuje 😉
Jeszcze nie jadłam, ale widocznie muszę nadrobić póki sezon na dynię trwa 🙂
U mnie ten chlebek spełnia wlaśnie rolę zarówno chlebka, jak i ciasta. Jeżeli jest dla Ciebie za słodko, spokojnie możesz zmniejszyć ilość cukru 😉 Co do pieczenia – wszystko piekę bez termoobiegu, chyba, że napisałam w przepisie inaczej 😉
Dziękuję za informacje 🙂 Bardzo wszystkim smakowało, tylko właśnie zastanawialiśmy się jak to ma się do „chlebka” bo wyszła babka 😉
Smakuje jak ciasto, ale wygląda jak chlebek 😉
Boski chlebek! I ten kolor, mmm! Ja również mrożę pure z dyni, żeby móc z niej korzystać cały rok 🙂
Najlepsze sposób 😉 Co najczęściej z niej robisz?
Ciasto dyniowe i zupę krem 😉
To tak, jak ja 😀
Teraz mamy sezon na dyniowe smaki, to może i taki chlebek sobie zrobię. Wygląda na przepyszny.
I jest pyszny! Zaufaj mi 😉
Ja też lubię eksperymentować ze smakami. Muszę wypróbować ten przepis.
Polecam serdecznie! 😉
Za to właśnie uwielbiam jesień za ciasta z dyni, marchwi 😀
A Twoja propozycja wygląda jeszcze bardziej zachęcająco :d
Ja też! Za dynię, świece zapachowe w domu, grzane wino, kanapę i filmy <3
Spróbuj koniecznie - jest świetny jako ciasto i chleb z masełkiem 😉