4,5K
Sezon na dynię rozpoczął się na dobre. Ja między innymi właśnie za dynie i to, co można z nich wyczarować uwielbiam jesień. Ciekawa jestem, jakie są Wasze ulubione sposoby na wykorzystanie tego smacznego, jesiennego warzywa. Ja jeśli chodzi o dynię od lat mam swoje 3 ulubione potrawy. Numerem jeden bezapelacyjnie jest dla mnie słodko-ostra zupa krem z dyni. Często mrożę więcej dyni, żeby móc ją przyrządzać o każdej porze roku. Kolejnym moim dyniowym ulubieńcem są puszyste placuszki dyniowe na słodko, które świetnie sprawdzają się na śniadanie i kolację. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na trzeciego ulubieńca – chrupiący chlebek dyniowy z rodzynkami i mieszanką orzechów.
Chrupiący chlebek dyniowy
Serves: 6
Nutrition facts:
200 calories
20 grams fat
Ocena 4.7/5
( 3 voted )
Składniki
1 szklanka puree z dyni
3 jajka
3/4 szklanki cukru brązowego
2/3 szklanki oleju kokosowego
2 szklanki mąki
szczypta: soli, mielonego imbiru, gałki muszkatołowej, mielonego cynamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
garść rodzynek i lekko rozgniecionych orzechów
Przygotowanie
Mąkę przesiewam do miski razem sodą i przyprawami. Dodaję rodzynki i orzechy, mieszam.
W drugiej misce mieszam ze sobą dynię, jajka i olej kokosowy. Mokre składniki dodaję do suchych i całość mieszam do momentu połączenia składników w mokrą masę.
Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki 25×12 cm. Wyrównuję ciasto w formie, po czym wstawiam do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Chlebek wypiekam około godziny, aż skórka będzie chrupiąca i delikatnie popęka.
Korzystasz z tego przepisu?
Daj znać, jaki Ci smakowało! wrzuć fotkę i oznacz mnie na Instagramie @fooddiarypl