Burger z kurczaka z pesto bazyliowym
Składniki
1 porcja pesto bazyliowego (słoiczek)
400 g piersi kurczaka
sól, świeżo mielony czarny pieprz
2 duże pomidory
2 łyżki oliwy z oliwek
4 bułki
50 g rukoli
90 g sera w płatkach (Parmezan lub Cheddar)
Przygotowanie
Pierś kurczaka myję i osuszam, następnie siekam na drobne kawałki (mięso powinno przypominać mięso mielone).
Przygotowanego kurczaka mieszam w misce z 2 łyżkami pesto (wypróbuj mój przepis na domowe pesto). Doprawiam solą oraz pieprzem i formuję 4 burgery.
Pomidory kroję w plastry, następnie każdy z nich smaruję oliwą i doprawiam pieprzem oraz solą.
Rozgrzewam patelnię (najlepiej grillową). Smażę/grilluję burgery z każdej strony, aż delikatnie zbrązowieją z wierzchu i będą lekko wypieczone wewnątrz. Następnie wykładam pomidory na patelnię i smażę, raz przewracając, aż pojawią się brązowe prążki. W międzyczasie podpiekam bułki w piekarniku - około 3-4 minut w temperaturze 100°C.
Bułki smaruję cienko pesto, układam rukolę i pomidory, następnie burgery skrapiam pesto i posypuję serem.
Burgery najlepiej smakują zaraz po przyrządzeniu.