Serowe oponki
Składniki
110 g mąki pszennej
15 g ciemnego kakao
40 g drobnego cukru
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
130 g białego twarogu półtłustego
1 żółtko
60 g śmietany 18%
Olej do smażenia
1 łyżka masła
100 g czekolady
Posypka czekoladowa
Przygotowanie
Mąkę przesiej do miski razem z cukrem, kakao i sodą.
Twaróg zmiksuj z żółtkiem i śmietaną na kwaśną masę, następnie połącz z suchymi składnikami do uzyskania jednolitej masy. Masę zagnięć na gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkuj na grubość 1,5 cm. Za pomocą szklanki wytnij krążki, a w każdym z nich za pomocą małego kieliszka wykrój dziurki.
Oponki smaż na rozgrzanym, głębokim oleju (w dużym garnku albo głębokiej patelni typu WOK) ok. 2 min z każdej ze stron, następnie gotowe odłóż na papierowy ręcznik w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej dodając łyżkę masła. Gorącą polewą polej ostudzone oponki, następnie udekoruj je posypką czekoladową lub posiekaną czekoladą.