PRZEPISY/ SEZON NA SZPARAGI/ ZUPY

ZUPA SZPARAGOWA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI, MŁODYMI ZIEMNIAKAMI I POREM

Muszę przyznać, że pod względem kulinarnym, właśnie teraz zaczyna się mój ulubiony okres. Nie mogę się już doczekać oczywiście sezonowych owoców, ale to oczekiwanie bardzo skutecznie umilają mi szparagi! Muszę przyznać, że spróbowałam ich po raz pierwszy rok temu i totalnie oszalałam na ich punkcie. Uwielbiam szczególnie zielone szparagi. Szczerze? W każdej postaci. W związku z tym na blogu w najbliższym czasie pojawi się sporo szparagowych pyszności 😉 Polecam Wam szczególnie przepis na panini ze szparagami, szynką szwarcwaldzką i camembertem, a także tradycyjny obiad z zielonymi szparagami, pieczonym ziemniakiem i jajkiem w koszulce ♥

Dzisiaj z kolei mam dla Was przepis na prostą i nieziemsko smaczną zupę szparagową z zielonymi szparagami, młodymi ziemniakami i porem. Uwaga! Wyjątkowo to nie jest zupa krem 😉 Ale na krem ze szparagów też przyjdzie pora 😉

ZUPA SZPARAGOWA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI, MŁODYMI ZIEMNIAKAMI I POREM

Print Recipe
Serves: 4 Cooking Time: 30 min

Ingredients

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 3 młode ziemniaki
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 50 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ szklanki listków świeżej bazylii
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • świeżo mielony czosnek
  • sól truflowa
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • szczypta gałki muszkatołowej

Instructions

1

Szparagi myję, osuszam papierowym ręcznikiem odkrajam twarde końcówki, a jeśli szaragi są grube - obieram je cienko mniej więcej od połowy w dół. Odcinam kilka główek do dekoracji. Resztę szparagów kroję na 3 cm kawałki. Cebulę, por, ziemniaki i czosnek siekam w drobne kawałki.

2

W głębokiej patelni teflonowej rozpuszczam 25 g masła, na którym podsmażam cebulę, por oraz ziemniaki.

3

Dodaję pozostałe 25 g masła oraz pokrojone szparagi. Doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz świeżo mielonym czosnkiem i całość smażę kilka minut. Pod koniec smażenia dodaję jeszcze szczyptę gałki muszkatołowej i posiekaną bazylię. Następnie na patelnię wlewam gorący bulion warzywny i wszystko gotuję na małym ogniu około 10 minut. Sprawdzam smak i w razie potrzeby ponownie doprawiam.

Notes

Przed podaniem, zupę na talerzu dekoruję odłożonymi wcześniej główkami szparagów ( nie do zjedzenia, bo są surowe 😉 ).

Smacznego!

Korzystasz z mojego przepisu? Zostaw komentarz! I daj znać, jak Ci smakowało!

ZUPA SZPARAGOWA PRZEPIS ZUPA SZPARAGOWA PRZEPIS ZUPA SZPARAGOWA PRZEPISZUPA SZPARAGOWA PRZEPIS

You Might Also Like