PRZEPISY/ SEZON NA SZPARAGI

ZIELONE SZPARAGI Z PIECZONYM ZIEMNIAKIEM W PRAŻONYCH MIGDAŁACH I JAJKIEM W KOSZULCE

Ci z Was, którzy śledzą mnie na Instagramie, czy Facebooku wiedzą, że oszalałam na punkcie szparagów i na maksa wykorzystuję ten niestety krótki czas, kiedy możemy cieszyć się smakiem tego warzywa. Ostatnio dzieliłam się z Wami przepisem na mój hit, jeśli chodzi o wykorzystanie szparagów – kanapkę panini ze szparagami, szynką szwarcwaldzką i camembertem. Strasznie przypasowało mi połączenie wspomnianej szynki ze szparagami, dlatego jest ona chwilo stałym elementem wyposażenia w mojej lodówce 🙂

Dziś podzielę się z Wami przepisem na bardziej tradycyjny obiad – zielone szparagi z pieczonymi ziemniakami w prażonych migdałach i jajkiem w koszulce (które co prawda nie wyszło mi tym razem najlepiej, ale nie zmienia to faktu, że całość była pyszna!).

Rzućcie koniecznie okiem na pozostałe przepisy z wykorzystaniem szparagów.

przepis na zielone szparagi z pieczonymi ziemniakami w prażonych migdałach i jajkiem w koszulce

kilka młodych ziemniaków

kilka świeżych, zielonych szparagów

1 duże jajko

pomidorki koktajlowe

kilka listków świeżej bazylii

garść płatków migdałowych

oliwa z oliwy

zioła włoskie, czosnek, pieprz, sól himalajska

A oto, jak zrobić:

Ziemniaki dokładnie myję, osuszam papierowym ręcznikiem i kroję w kawałki. Tak przygotowane przekładam do płytkiego naczynia żaroodpornego. Ziemniaki smaruję za pomocą pędzla kuchennego wcześniej przygotowaną oliwą czosnkową (do oliwy z oliwek dodaję pokrojony w ćwiartki czosnek – odstawiam na kilka godzin do „przegryzienia”), przyprawiam do smaku odrobiną soli, pieprzu i mieszanki ziół włoskich. Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piekę, aż się porządnie zarumienią.

Szparagi myję i osuszam, po czym odcinam jasne końcówki. Przygotowane szparagi układam w żaroodpornym naczyniu i smaruję – podobnie jak wcześniej ziemniaki – oliwą czosnkową. Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem. Piekę w piekarniku razem z ziemniakami (200 stopni), aż szparagi się zarumienią i zrobią się miękkie.

Jajko wbijam do filiżanki. W niewielkim garnku gotuję wodę z odrobiną octu. Po zagotowaniu wody mieszam w jej środku dotąd, aż powstanie wir, w który wlewam jajko z filiżanki. Jajko gotuję ok. 1,5 minuty mieszając co jakiś czas, żeby ładnie się „okleiło”, tzn., żeby się nie rozpadło i miało ładny kształt. Gotowe jajko wyjmuję delikatnie cedzakową łyżką i odkładam na talerz, żeby odciekła z niego woda. Płatki migdałowe prażę na patelni teflonowej bez tłuszczu. Pomidorki kroję w ćwiartki, bazylię siekam. Gotowe!

Smacznego!

Korzystasz z mojego przepisu? Zostaw komentarz! I daj znać, jak Ci smakowało😉

You Might Also Like

  • Uwielbiam szparagi (ale właściwie tylko zielone) 😀 ! Pyszne i do tego mega zdrowe 😀

  • Klinika Zdrowego Jedzenia

    Ale to pysznie wygląda! Sądziłam, że sezon na szparagi już się skończył 😉 Świetny przepis.

  • Danie wygląda pysznie! Tylko nie przepadam za szparagami:(

  • Ale pyszności a szparagi uwielbiam pod każdą postacią 😀

  • Uwielbiam takie proste ale smaczne dania 🙂 idealny przepis na upalny dzień gdy nie chce sie stać w kuchni 🙂

  • Aleksandra Stawarz

    Uwielbiam połączenie szparagów i jajka! Prosto i smacznie – najlepsze obiady 🙂