PRZEPISY/ PRZEPISY SEZONOWE/ ZUPY

ZIELONA ZUPA KREM Z WARZYW

Tak bardzo nie mogę doczekać się wiosny, że przywołuję ją, jak mogę. Przede wszystkim w kuchni 😉 Dziś mam dla Was propozycję na pyszną zieloną zupę krem z warzyw. Nie wiem, jak Wam, ale mi taka zielona zupa od razu kojarzy się z wiosną 🙂 Przygotowuję się ją błyskawicznie – jak każdą zupę, a smakuje cudownie <3

ZIELONA ZUPA KREM Z WARZYW

Print Recipe
Serves: 4 Cooking Time: 40 min

Ingredients

  • 1 litr bulionu
  • 1 mały kalafior
  • 1 mały brokuł
  • 250 g zielonej fasolki szparagowej
  • 20 g żółtej fasolki szparagowej
  • 1 duża marchew
  • ½ średniego pora
  • 1 puszka zielonego groszku
  • odrobina oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średnia cebula
  • przyprawy: świeżo mielony pieprz,szczypta soli, szczypta ziół prowansalskich, listek laurowy, ziele angielskie
  • garść płatków migdałowych

Instructions

1

Wszystkie warzywa myję i osuszam. Kalafiora i brokuła dzielę na różyczki. Fasolkę kroję na mniejsze kawałki, odcinam końce. Pora i obraną marchew kroję w plastry, groszek odcedzam na sitku.

2

Wszystkie warzywa umieszczam w garnku i zalewam bulionem. Gotuję pod przykryciem.

3

Cebulę i czosnek podsmażam na patelni na małej ilości tłuszczu. Następnie dodaję je do gotujących się warzyw. Całość gotuję do momentu aż warzywa będą miękkie.

4

Następnie dodaję odrobinę oliwy z oliwek i całość blenduję na jednolity krem, dodaję przyprawy, mieszam i gotuję jeszcze chwilę na małym ogniu pod przykryciem.

5

W międzyczasie na patelni teflonowej bez tłuszczu prażę płatki migdałowe do momentu, aż uzyskają złotawy kolor.

6

Gotową zupę dekoruję ostudzonymi płatkami migdałów.

Notes

Warzywa można zastąpić gotową mieszanką mrożonych, zielonych warzyw.

Smacznego!

Korzystasz z mojego przepisu? Zostaw komentarz! I daj znać, jak Ci smakowało 😉

ZIELONA ZUPA KREM Z WARZYW
ZIELONA ZUPA KREM Z WARZYW
ZIELONA ZUPA KREM Z WARZYW

You Might Also Like