MAKARONY/ PRZEPISY

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z SZYNKĄ

W przerwie między świątecznymi przepisami, przemycam Wam mój pomysł na obiad, gdy zajęte przedświątecznymi przygotowaniami nie będziecie miały czasu na skomplikowane dania. W chwilach, gdy chcę szybko zrobić coś dobrego do jedzenia, stawiam na proste dania – głównie makaronowe. Dzisiaj takim daniem jest zapiekanka makaronowa z szynką. Przygotowuje się ją błyskawicznie, w dodatku świetnie smakuje na drugi dzień, dzięki czemu oszczędzamy czas podwójnie 😉

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z SZYNKĄ

Print Recipe

Ingredients

  • 200 g makaronu (najlepiej sprawdzi się penne)
  • ok. 300 g szynki z indyka w kawałku
  • kilka plasterków wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • ok. 80 g żółtego sera w kawałku
  • 150 ml śmietany 12%
  • 400 ml wody
  • pomysł na zapiekanką makaronową z szynką Winiary
  • odrobina pietruszki
  • olej kokosowy do smażenia

Instructions

1

Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie. Wyjmuję na sitko, hartuję zimną wodą, odstawiam na bok.

2

Szynkę i cebulę kroję w drobną kostkę, boczek w cienkie paski. Wszystko razem podsmażam na rozgrzanym oleju.

3

Pomysł na rozrabiam w wodzie i śmietanie, gotuję na małym ogniu przez kilka minut.

4

Naczynie żaroodporne smaruję olejem kokosowym, wykładam na nie ugotowany makaron, podsmażoną szynkę, cebulę i boczek. Zalewam przygotowanym sosem i energicznie mieszam, żeby sos wszędzie dotarł. Ser ścieram na tarce i układam na wierzchu zapiekanki.

5

Całość piekę (bez przykrycia) w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180°C. Przed podaniem zapiekankę posypuję odrobiną pietruszki.

 

Korzystasz z mojego przepisu? Zostaw komentarz! I daj znać, jak Ci smakowało 😉

You Might Also Like