PRZEPISY/ PRZEPISY SEZONOWE/ SEZON NA SZPARAGI/ ŚNIADANIE

JAJKO SADZONE ZE SZPARAGAMI ZAWIJANYMI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ

Dzisiejszy wpis to moja propozycja na smaczne i zdrowe śniadanie, oczywiście z wykorzystaniem szparagów, które wciąż królują w moim kuchennym menu 😉 Zdaję sobie sprawę, że wiele z Was – podobnie, jak ja – nie ma rano czasu na przygotowanie skomplikowanego śniadania. Dlatego dzisiejsza propozycja jest jedną z moich ulubionych! Szparagi z szynką wrzucam do piekarnika i idę się szykować 😉 Później pozostaje tylko szybkie usmażenie jajka i śniadanie gotowe!

JAJKO SADZONE ZE SZPARAGAMI ZAWIJANYMI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ

Print Recipe

Ingredients

  • 5 zielonych szparagów
  • 5 plasterków szynki parmeńskiej
  • 1 duże jajko
  • opcjonalnie: mieszanka serów
  • oliwa czosnkowa
  • świeżo mielony pieprz

Instructions

1

Szparagi myję i suszę. Twarde, jaśniejsze końce odcinam i wyrzucam. Osuszone szparagi układam na talerzu i smaruję oliwą czosnkową, doprawiam świeżo mielonym pieprzem. Każdego szparaga owijam plasterkiem szynki parmeńskiej. Tak przygotowane szparagi piekę około 20 minut w piekarniku w temperaturze 180°C. Szparagi powinny się lekko zarumienić i zrobić miękkie.

2

Jajko smażę na patelni przy pomocy specjalnej, silikonowej foremki. Żeby jajko nie wypłynęło spod formy, wlewając je na patelnię zwiększam ogień, a formę przyciskam plastikową łopatką. Gdy jajko od spodu delikatnie się zetnie, zmniejszam ogień i przestaję dociskać foremkę. Pod koniec smażenia, jajko przekładam łopatką na chwilę na drugą stronę. Usmażone doprawiam do smaku odrobiną świeżego pieprzu pieprzu.

3

Ser typu Camembert, Cheddar i Gouda o smaku wasabi kroję w małe kawałki i układam na talerzu.

Smacznego!

Korzystasz z mojego przepisu? Zostaw komentarz! I daj znać, jak Ci smakowało 😉

Rzućcie koniecznie okiem na pozostałe przepisy z wykorzystaniem szparagów.

WIOSENNE ŚNIADANIE - JAJKO SADZONE ZE SZPARAGAMI ZAWIJANYMI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ

You Might Also Like

  • U mnie w kuchni również szparagowy czas 😀 Trzeba się nacieszyć na zapas 😉