DESERY/ INNE/ PRZEPISY/ TŁUSTY CZWARTEK

WEGAŃSKIE FAWORKI/CHRUSTY Z MLEKIEM KOKOSOWYM – BEZ JAJEK

Tłusty Czwartek już jutro! Dzieliłam się już z Wami przepisami na mini pączuszki z cukrem pudrem, domowe pączki z wiśnią w żelu i domowe, kruche faworki. Dzisiaj pora na moje ostatnie odkrycie – wegańskie chrusty z mlekiem kokosowym – uwaga – bez jajek. Chruściki wyrastają dzięki drożdżom, a przez użycie mleka kokosowego mają cudowny, lekko kokosowy smak. Jeśli jednak nie przepadacie za kokosem – nie ma problemu 😉 Mleko kokosowe można zamienić na mleko roślinne! To jak? Skusicie się? 😀

WEGAŃSKIE FAWORKI/CHRUSTY Z MLEKIEM KOKOSOWYM – BEZ JAJEK

Print Recipe
Serves: 4-5 Cooking Time: 1 h

Ingredients

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • droższe instant 7 g
  • 100 ml mleka kokosowego (albo roślinnego, jeżeli nie chcecie posmaku kokosa)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 50 ml oleju kokosowego
  • 1 łyżka octu
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • 1 litr oleju rzepakowego do smażenia

Instructions

1

Mleko delikatnie podgrzewam, żeby było ciepłe.

2

Mąkę mieszam w misce z solą, drożdżami i cukrem. Dodaję podgrzane mleko, ocet i olej kokosowy. Mieszam wszystko bardzo dokładnie, następnie ugniatam ciasto rękoma przez kilka minut. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odkładam na 25-30 minut w ciepłe miejsce.

3

Wyrośnięte ciasto wałkuję na cienki placek. Nożem wycinam paski (jeśli wyjdą dłuższe niż średnica garnka, przecinam je na pół). Na środku każdego paska robię kilkucentymetrowe nacięcie, przez które przekładam jeden z końców ciasta. Wycięte chrusty układam na obsypanej mąką stolnicy.

4

Pół litra oleju rzepakowego wlewam do dużego, płaskiego garnka i rozgrzewam do 180 ° C. Gdy olej się zagrzeje, wkładam szybko i delikatnie po 3 chrusty, po około 20 sekundach przekładam je na drugą stronę za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków (albo ostrego widelca) do czasu, aż się lekko zarumienią z drugiej strony.

5

W połowie smażenia wymieniam olej na nowy, żeby w chrustach nie było czuć starego tłuszczu.

6

Usmażone chrusty wyławiam drewnianym patyczkiem otrząsając delikatnie z tłuszczu i układam na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Gotowe chrusty powinny być lekko złote – nie smażymy ich zbyt długo, żeby nie nasiąkły za bardzo tłuszczem. Gdy wystygną, posypuję je cukrem pudrem.

Smacznego!

Sprawdźcie koniecznie pozostałe przepisy na Tłusty Czwartek!

Korzystasz z mojego przepisu? Zostaw komentarz! I daj znać, jak Ci smakowało 😉

WEGAŃSKIE CHRUSTY Z MLEKIEM KOKOSOWYM - BEZ JAJEKWEGAŃSKIE CHRUSTY Z MLEKIEM KOKOSOWYM - BEZ JAJEK
WEGAŃSKIE CHRUSTY Z MLEKIEM KOKOSOWYM - BEZ JAJEK WEGAŃSKIE CHRUSTY Z MLEKIEM KOKOSOWYM - BEZ JAJEK

You Might Also Like