CIASTA/ PRZEPISY

TORT Z KREMEM MASCARPONE I BRZOSKWINIAMI

TORT Z KREMEM MASCARPONE I BRZOSKWINIAMI

Print Recipe

Ingredients

  • biszkopt:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • nadzienie:
  • 100 g sera Mascarpone
  • 600 ml schłodzonej śmietany 36%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 puszka brzoskwiń
  • syrop:
  • 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • dekoracja:
  • brzoskwinia z puszki
  • płatki migdałowe
  • złota posypka

Instructions

1

Oba rodzaje mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia.

2

Białka ubijam na sztywną pianę. Wciąż ubijając, dodaję kolejno żółtka, stopniowo wsypuję też mąkę.

3

Ciasto przelewam do wysmarowanej masłem tortownicy (24 cm). Piekę w temperaturze 160°C około 40 minut. Studzę.

4

Śmietanę ubijam z cukrem pudrem, dodaję Mascarpone i delikatnie mieszam.

5

Ostudzony biszkopt kroję na dwie części. Spód smaruję połową kremu, układam pokrojone brzoskwinie, przykrywam drugim krążkiem.

6

Tort smaruję pozostałym kremem łącznie z bokami, które obsypuję płatkami migdałowymi, układam na wierzchu brzoskwinie i posypuję tort słodką posypką. Schładzam kilka godzin w lodówce.

TORT Z KREMEM MASCARPONE I BRZOSKWINIAMI TORT Z KREMEM MASCARPONE I BRZOSKWINIAMI TORT Z KREMEM MASCARPONE I BRZOSKWINIAMI TORT Z KREMEM MASCARPONE I BRZOSKWINIAMITORT Z KREMEM MASCARPONE I BRZOSKWINIAMI TORT Z KREMEM MASCARPONE I BRZOSKWINIAMI

You Might Also Like