PRZEPISY/ TARTY

TARTA ZE SZPINAKIEM, SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI ZAPIEKANA JAJKIEM

Dzisiaj mam dla Was prosty przepis – pyszna tarta ze szpinakiem, szynką parmeńską i suszonymi pomidorami. Z racji tego, że tarta przygotowana jest z gotowego ciasta francuskiego, jej zrobienie zajmuje kilka chwil. Dla mnie jest to świetna opcja na szybką kolację albo przekąskę podczas spotkań ze znajomymi.

TARTA ZE SZPINAKIEM, SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI ZAPIEKANA JAJKIEM

Print Recipe
Serves: 4

Ingredients

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 g mrożonego szpinaku w brykiecie
  • 40 g żółtego sera
  • 1 opakowanie szynki parmeńskiej (5-6 plastrów)
  • garść suszonych pomidorów
  • 4 jajka
  • sól, pieprz, czosnek

Instructions

1

Mrożony szpinak przyprawiony solą, pieprzem i sporą ilością czosnku podsmażam na patelni (do smażenia używam czosnkowej oliwy). 

2

Ciasto francuskie rozkładam na formie do tarty, ucinam na brzegach. Pozostałe skrawki ciasta wykorzystuję do pogrubienia rantów mojej tarty.

3

Na przygotowane w formie ciasto wykładam szpinak, drobno tarty ser żółty, pokrojoną w plastry szynkę i suszone pomidory.

4

Całość piekę w piekarniku w temperaturze 210 stopni. Po 10-15 minutach pieczenia na wierzch tarty wbijam jajka i piekę kolejnych kilka minut do momentu, aż jajka się troszkę zetną.

Notes

Tarta smakuje rewelacyjnie na gorąco - zaraz po upieczeniu, jak również na zimno.

TARTA ZE SZPINAKIEM, SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI ZAPIEKANA JAJKIEM

DSC_1137

You Might Also Like

  • Wygląda obłędnie! W dodatku moje ulubione składniki <3

    • Faktycznie jest pyszna, a jej przygotowanie zajmuje chwilę 😉

  • Evi

    Uwielbiam takie szybkie obiady/kolacje. Zwłaszcza z tak pysznych składników :-).

    • Przepis jest banalnie prosty, a tarta smakuje wyśmienicie ;-D

  • Aleksandra Stawarz

    Mniam! Uwielbiam tarty, a ta zapiekana z jajkiem wygląda wyjątkowo smakowicie 🙂 nie przepadam za szpinakiem, ale chyba by mi to nie przeszkadzało przy pałaszowaniu 😀

  • Tarty są wspaniałe, bo można je zrobić niemalże ze wszystkiego i ze wszystkim 🙂 Ta wygląda wspaniale

  • I do tego pięknie się prezentuje 🙂 Bardzo fajne danie! Muszę kiedyś wypróbować, jak pojawią się niespodziewani goście 😉