CIASTA/ DESERY/ PRZEPISY

TARTA Z TRUSKAWKAMI I KREMEM MASCARPONE

Sezon na truskawki niedługo się skończy, dlatego staram się wykorzystywać te owoce na maksa, póki są. Poza kultowymi kluskami z truskawkami, które w sezonie jadam na śniadanie, obiad i kolację, truskawki wykorzystuję głównie do deserów. I tak był już pudding chia z truskawkami i czekoladowa beza Pavlova. Dzisiaj pora na kolejne ciasto – kruchą tartę z kremem mascarpone i truskawkami.
TARTA Z TRUSKAWKAMI I KREMEM MASCARPONE

TARTA Z TRUSKAWKAMI I KREMEM MASCARPONE

Print Recipe
Serves: 8 Cooking Time: 1 h

Ingredients

  • 200 g mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 buteleczka ekstraktu z wanilii
  • 500 g schłodzonego sera mascarpone
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 szklanki schłodzonej śmietany kremówki 30%

Instructions

1

Przesianą mąkę, cukier puder i pokrojone na kawałki masło wkładam do misy i miksuję, aż z ciasta zrobią się okruszki. Dodaję jajko i wanilię i miksuję jeszcze chwilę do momentu, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Z przygotowanego ciasta lepię kulę, zawijam w folię spożywczą i odkładam do lodówki na pół godziny.

2

Schłodzone ciasto rozwałkowuję na podsypanej mąką stolnicy. Rozwałkowane ciasto przenoszę do formy na tartę. Ciastem wykładam dno i boki formy. Wystające brzegi ucinam. Spód tarty nakłuwam delikatnie widelcem i odstawiam do lodówki na kolejne pół godziny.

3

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Tartę przykrywam papierem do pieczenia i piekę przez ok. 15 minut, po czym zdejmuję z tarty papier i piekę ją przez kolejne 7-8 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Gotową tartę studzę w uchylonym piekarniku.

4

Schłodzony ser mascarpone mieszam z cukrem i wanilią, a następnie z ubitą na sztywną pianę, zimną śmietanką. Gotowy krem wykładam na spód i boki tarty.


TARTA Z TRUSKAWKAMI I KREMEM MASCARPONE

You Might Also Like

  • Już z samego patrzenia na zdjęcie ślinka mi leci 😉 ja zawsze robię z kremem budyniowym, nigdy nie jadłam jeszcze z mascarpone ale zapisuję przepis!

    • Mój mąż uwielbia mascarpone, więc budyń by nie przeszedł 😀

  • Moja ostatnia tarta była z malinami, śmietaną i białą czekoladą, z mascarpone jeszcze nie robiłam, ale z pewnością wypróbuję i ten przepis 🙂