PRZEKĄSKI/ PRZEPISY

SZYBKA PRZEKĄSKA – PIECZONE ŚLIWKI W BOCZKU

Dziś mam dla Was mega prosty przepis na szybką i pyszną przekąskę – pieczone śliwki w boczku. Pierwszy raz spróbowałam ich w jakiejś tawernie i zakochałam się w tym smaku po uszy, choć na surowo nie przepadam ani za śliwkami, ani za boczkiem 😉 Któregoś dnia naszła mnie na nie straszna ochota, ale nie miałam czasu udać się do oddalonej o kilkanaście kilometrów restauracji. Wtedy też mnie olśniło – przecież mogę je zrobić sama! Tak też zrobiłam, czego efekty możecie zobaczyć w dzisiejszym wpisie. Pieczone śliwki w boczku to genialna przekąska na różnego rodzaju okazje. Gwarantuję, że znikną ze stołu w kilku minut. Zawsze znikają! 😀

przepis na pieczone śliwki w boczku

8 cieniutkich plasterków wędzonego boczku paczkowanego – ilość zależy od tego, ile koreczków chcecie zrobić

8 suszonych śliwek

8 wykałaczek

pieczone śliwki w boczkupieczone śliwki w boczku

Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Każdą śliwkę delikatnie owijam plasterkiem boczku, spinam całość wykałaczką. Przygotowane koreczki układam w naczyniu żaroodpornym i piekę przez kilkanaście/kilkadziesiąt minut – aż boczek porządnie się przyrumieni (na zdjęciach boczek „średnio” przypieczony). Gotowe! Koreczki najlepiej smakują na ciepło – gdy są zimne efekt psuje zastygnięty tłuszcz z boczku 🙂

pieczone śliwki w boczku

Dajcie znać, jakie są Wasze ulubione przękąski do zrobienia „na szybko”?

You Might Also Like

  • Wyglądają pysznie, idealnie na późnowieczorną przekąskę 🙂

  • Aleksandra Stawarz

    Uwielbiam je <3 boczek idzie w boczki co prawda, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić 😀

  • Iwona Kosińska

    Buszuję tu trochę dzisiaj:) Jeśli chodzi o ten przepis, to spotkałam gdzieś wersję „dla dorosłych” gdzie śliwki są moczone w pitnym miodzie… to musi być dopiero ogień:)