MAKARONY/ PRZEPISY

SPAGHETTI CARBONARA Z BOCZKIEM, KURKAMI I TYMIANKIEM

Spaghetti Carbonara z boczkiem, kurkami i tymiankiem

Print Recipe

Ingredients

  • 200 g kurek (najlepiej świeżych)
  • 150 g wędzonego boczku w plastrach
  • 200 g makaronu
  • ½ łyżeczki tymianku
  • szczypta świeżo mielonego czosnku
  • 1 cebula
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 50 g sera Cheddar
  • świeżo mielona sól i pieprz

Instructions

1

Makaron gotuję zgodnie z informacją na opakowaniu. Odcedzam.

2

Na rozgrzanej patelni podsmażam pokrojony w paski boczek, następnie dodaję posiekaną w kostkę cebulę oraz umyte i osuszone kurki. Całość doprawiam odrobiną soli, pieprzem i tymiankiem. Całość podsmażam kilka minut.

3

Zmniejszam ogień do minimum i dodaję na patelnię ugotowany makaron.

4

W miseczce mieszam jajka z żółtkiem. Dodaję starty ser oraz sporą ilość świeżo mielonego pieprzu. Całość mieszam, aż do całkowitego połączenia.

5

Sos dodaję na patelnię do makaronu z boczkiem i kurkami. Dokładnie mieszam całość nie dopuszczając do ścięcia się jajek. Makaron zdejmuję z ognia, gdy sos delikatnie zgęstnieje.

6

Makaron przed podaniem obsypuję odrobiną startego sera.

You Might Also Like